Glyfosaat is een aanslag op het bodemleven. Het doodt namelijk niet alleen planten, maar ook bepaalde bacteriën en schimmels in de bodem. Wat voor schadelijk effect dit op mens en dier heeft, ook op lange termijn is moeilijk te bewijzen. Maar we zouden dit om moeten draaien: bewijs eerst maar dat het GEEN negatieve effecten heeft op mens, dier en natuur.

Lara Tamarinof: "Onze gemeente gebruikt zelf gelukkig al geen glyfosaat of pesticide en is al heel natuur- en insectvriendelijk bezig." Maar van een aantal inwoners krijgen wij toch signalen dat hier en daar wat grond in of rondom Helmond de bekende glyfosaatgele kleur kreeg. En dat is een lastig punt. De gemeente verpacht ook gronden aan derden. Die kunnen vervolgens dat land bewerken op hun eigen manier. En dat in Europa het omstreden middel wederom voor een tijd is goedgekeurd helpt ons als inwoners natuurlijk ook niet..."

Daarom stelden wij een motie op waarin we de gemeente vragen om er aan te werken om dit middel toch van onze lokale pachtgronden te weren, zoals andere gemeentes hier ook mee bezig zijn:

  • Het gebruik van Glyfosaat zo spoedig als mogelijk te beëindigen binnen de gemeente Helmond daar waar de gemeente dit kan beïnvloeden.’ Dat kan dus bij pacht/verhuur, maar ook middels communicatie/informatieverstrekking.
  • In overleg te treden met de provincie Noord-Brabant en landelijke overheid over het belang van een breed verbod op het gebruik van Glyfosaat.

De motie is bijna unaniem aangenomen. Dus het signaal is duidelijk. Helmond wil een gifvrije gemeente zijn. 

 Lees hier het artikel op Dit is Helmond.

“ Natuur die je nu niet kapot maakt, hoef je straks niet te herstellen ”