Daarom delen we hier af en toe deze vragen èn antwoorden! Deze keer hebben we een aantal vragen verzameld over het groenonderhoud in Helmond. Heb jij ook een vraag? Stuur deze in naar info@groenlinkshelmond.nl en we komen er (uitgebreid) op terug.
Waarom wordt er soms maar een klein deel gemaaid?
Door op diverse momenten te maaien en door minder vaak te maaien ontstaat meer variatie in de natuur. Zo blijft een deel van de vegetatie (ongeveer 30%) staan en een volgende maaibeurt, wordt dat deel juist wel gemaaid en blijft een ander deel staan. Zo hoeven vogels, insecten en andere dieren niet massaal te vluchten als er wordt gemaaid. Een deel van hun leefruimte blijft zo in stand. En een deel van de bloemen blijft ook staan. Zo kunnen de insecten langer nectar vinden en overleven. Ook voor mensen is er zo meer te beleven. Dit kan trouwens alleen op grotere (natuur)terreinen, waar verkeer geen belemmering vormt. Bijvoorbeeld langs de Goorloop en in de ecozone van Brandevoort.
In bermen, bloemenweides en gazons maait de gemeente rondom bomen minder vaak, 1 a 2 keer per jaar. Dit doen ze om beschadiging van de boom te voorkomen.
Waar is dat natuurvriendelijke maaibeheer voor nodig?
In Helmond hebben we ruim 560 hectare wegbermen, bloemenweides en gazons. Dat is meer dan de Stiphoutse bossen, de Warande, de Bundertjes en Groot goor bij elkaar! De bermen, bloemenweides en gazons liggen als een netwerk verspreid door de hele gemeente. Zo vormen ze voor verschillende dieren de belangrijkste verbindingsroute tussen natuurgebieden. Planten en dieren kunnen niet zonder elkaar bestaan.
En ook wij hebben ze nodig: wereldwijd is ongeveer 70% van ons voedsel zoals groenten en fruit afhankelijk van de bestuiving door insecten. Als dit systeem verstoord raakt, ontstaan grote problemen op het gebied van voedsel. En ook als het gaat om plagen, ziekten, het klimaat en grondstoffen. Hoe meer soorten planten en dieren, hoe sterker en veerkrachtiger de natuur. En dat is weer goed voor ons allemaal.
Waarom haalt de gemeente al dat riet en plantjes steeds weg uit het water/waterkant? Ze slopen de natuur!
In Helmond wordt aan natuurvriendelijk beheer gedaan en het doel is ook echt natuurontwikkeling. Maar aan de andere kant zijn er ook andere taken waar de gemeente verantwoordelijk voor is. De watergangen hebben (op sommige plekken) naast de functie van groen/recreatie/natuur ook als taak om water af te voeren. Daarom wordt er 1x in de 7 jaar gebaggerd. De sloot wordt 2x per jaar "geveegd" (ook om de waterafvoer te garanderen) en soms als er erg groeizaam weer is geweest vaker omdat er anders op andere plekken waterproblemen komen. Maar dat wordt door opzichters bepaald. Dat vegen van de sloot en het maaien van de waterkanten gebeurt in de winterperiode en de tweede keer zover mogelijk na het broedseizoen, maar voor 1 juni. Dan wordt er nog wel een visuele controle gedaan voor het maaien uitgevoerd of er geen vogels zitten bijvoorbeeld.
IVN Helmond zegt hier nog het volgende over: "De natuur heeft juist volop kansen om zich te ontwikkelen en doet dat ook, elk voorjaar bruist het beek-ecosysteem weer van het leven. De schade aan organismen in de beek is zeer gering; micro-organismen hebben er überhaupt geen last van. Elk voorjaar weer blijkt hoe snel alles weer opkomt (we gebruiken bewust de term ‘herstel’ niet, omdat er amper sprake is van beschadiging). Als dit zo doorgaat (en dat is de bedoeling) houdt de beheerder juist dit beek-biotoop in stand." Het ziet er soms wat heftig uit, maar het is dus juist ter ondersteuning van de natuur en biodiversiteit.
Waarom werkt de gemeente met zulke zware machines in het groen?
Zeker in de natte wintermaanden zijn er in heel Helmond sporen te zien van grote machines waarmee gemaaid en gewerkt is. Dat ziet er bruut uit. Maar wist je dat het zelfs een eis aan de aannemers is van de gemeente om te werken met brede rupsbanden? IVN Helmond licht dit toe: "Ze trekken wél bréde sporen in de bodem, maar niet diep. Die sporen brengen bovendien geen schade toe aan het systeem maar leiden tot een verrijking omdat daarmee diversiteit in het landschap ontstaat waardoor juist in die sporen andere planten kunnen groeien die weer andere insecten aantrekken.
Waarom ruimt de gemeente het maaisel niet meteen op?
Dat klopt! Soms ziet het eruit alsof men is vergeten alles op te ruimen. Maar dat wordt juist met opzet zo gedaan. Op deze manier hebben de insecten of bijvoorbeeld waterbeestjes langs de kant van de Goorloop de tijd om weer terug te kruipen naar een veilig plekje. Ook kunnen de zaden van de uitgebloeide bloemen zo toch nog op de grond vallen en weer gaan bloeien.
Waarom maait de gemeente niet op een gevaarlijk verkeerspunt?
Oei, verkeersveiligheid staat voorop hierin. Nou is het wel zo dat de medewerkers niet op elk punt in Helmond tegelijk kunnen zijn tijdens het groeizame weer. Maar als je een plek ziet waar de verkeersveiligheid in het geding is: geeft dit door aan 140492. Zo komt er extra aandacht voor die plek èn neemt de gemeente die lokatie ook op in het vaste maaischema's van het jaar erna. Zo voorkomen we samen gevaarlijke stituaties.
Gevaarlijke plek gezien waar het zicht wordt ontnomen door de begroeiing? Bel 140492. Of doe een melding via de website.
De gemeente heeft nog steeds niet de paden hersteld die vernield zijn door het groenonderhoud, waarom duurt dit zo lang?
De winter 2023-2024 is erg nat geweest. Heel erg nat. Zo nat dat herstelwerkzaamheden nu alleen maar zouden leiden tot nog meer schade. Er zit niets anders op dan te wachten tot het grondwater weer gezakt is en er weer droger weer aan komt. De gemeente heeft opzichters die in de gaten houden welke paden hersteld moeten worden.
De medewerkers kunnen natuurlijk wel eens een lokatie gemist hebben. Je kunt bij 140492 of via de website altijd een melding doen als je een pad ziet wat aandacht nodig heeft. Samen zijn we de stad!
“ Het is mooi om te zien hoeveel Helmonders de moeite nemen om het groen in Helmond te beschermen. ”