Parken, kabbelende beekjes en bomen geven Brabantse steden karakter. Denk aan de Genneper Parken in Eindhoven, de Valkenberg in Breda, het Bossche Broek in Den Bosch, de Oude Dijk in Tilburg of de Goorloopzone in Helmond. Toch domineren steen, beton en asfalt nog altijd onze omgeving. In de vijf grote Brabantse steden wil GroenLinks dat veranderen! Met een ambitieus voorstel: een extra boom voor iedere inwoner.
Versterken van de biodiversiteit en woonklimaat
Het planten van meer bomen leidt tot schonere lucht, minder hittestress maar zorgt ook voor het beter vasthouden van overtollig regenwater. Dat is van groot belang in een warmer wordend klimaat. Daarnaast versterken bomen en natuur de biodiversiteit en maakt het de steden tot een fijne plek om te wonen, werken en recreëren. Door te investeren in biodiversiteit maken we het een aangename plek voor mens én dier.
Verandering begint in de Brabantse stad.
Helaas zien we grote verschillen tussen Brabantse buurten. Vaak zijn het de zogenaamd ‘betere’ straten en buurten waar veel groen te vinden is. Dat is niet eerlijk en dat moet anders. Gelukkig kan het ook anders. Dat zien we al in de Brabantse steden waar GroenLinks meebestuurt. In de Goorloopzone in Helmond kun je al zien hoe meer groen de stad fijner maakt! Heel recent maakte de gemeente Eindhoven bekend zelfs het landgoed De Wielewaal te kopen om er een openbaar stadspark van te maken. In Tilburg wordt de cityring omgevormd tot een groene zone. Hele rijstroken asfalt worden vervangen door groen en klinkers, is er meer ruimte voor stoepen en fietspaden. Het zijn drie voorbeelden hoe GroenLinks het verschil maakt: we maken vergroening voor iedereen toegankelijk.
GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet: “GroenLinks werkt overal aan vergroening en ons doel is voor elke Nederlander een nieuwe boom, 17 miljoen nieuwe bomen! Vorig jaar schreef ik het Nationaal Bomenplan. Ik ben trots dat de lokale GroenLinksers in deze vijf Brabantse steden concreet aan de slag gaan!”
Waar?
Onze ambitie is helder: een boom voor iedere inwoner in de vijf grote Brabantse steden. Dat levert dus 895.000 extra bomen op in Brabant. Maar waar moeten die bomen dan komen? GroenLinks heeft daarvoor een aantal plekken uitgezocht. De komende jaren mogen hier van ons, en op andere plekken in Helmond, de extra bomen komen:
-
Landschapspark Kloostereind
Hier wordt een herdenkingsbos aangelegd. Met dit plan kunnen we een stuk gemeentelijk agrarische grond omtoveren naar een nieuw bos vol met bomen. Niet alleen goed voor de CO2-opvang en het tegen van de klimaatverandering, maar het creëert ook een plek waar mensen op een natuurvriendelijke manier een aandenken kunnen plaatsen. -
Uitbreiding Warande op oude RK-PVV locatie.
Het voormalig sportpark De Warande, waar voorheen voetbalclub RK PVV speelde, wordt teruggegeven aan de natuur van wandelpark de Warande en de Goorloopzone. Op dit terrein ter grootte van drie voetbalvelden is veel ruimte voor bomen. -
Autoluw centrum met het Burgemeester Geukerspark en de kanaalzone.
We zetten in op een autoluw stadscentrum waar beleving en recreatie centraal staan. Daarbij ontstaat veel ruimte voor nieuw groen. Langs het kanaal komt een groene boulevard en in en om het centrum voegen we veel bomen toe. -
Brainport Smart District
In deze slimste wijk van Nederland werken we niet alleen aan het woonprobleem en huizen-tekort, maar combineren we innovatieve oplossingen op gebied van woonvormen, klimaatadaptatie en een andere kijk op de maatschappij. Groen is een essentieel onderdeel van deze wijk, waar bijzonder veel ruimte zal zijn voor hoogwaardige bomen. -
Tiny Forest
Tiny Forests zijn een laagdrempelige mogelijkheid voor het toevoegen van bomen in een stad. Daarnaast biedt het leuke en toegankelijke educatieve waarde. Met meer Tiny Forests geven we onze kinderen inzicht in kleine ecosystemen.
Hoe?
Veel plannen kunnen we in onze gemeenten zelf oppakken in samenwerking met met onze lokale partners als bijvoorbeeld het IVN en het natuurplatform. Maar om een échte groene revolutie te beginnen, is samenwerking nodig. Dan kunnen we nog meer vierkante meters maken. GroenLinks ziet een aantal belangrijke samenwerkingspartners om financieel en organisatorisch te helpen bij de groene revolutie. Lees daarom ons manifest: