Cultuur, toerisme en recreatie
Het culturele en sportieve hart van Helmond is door de coronacrisis hard geraakt. Nog harder is binnen al de culturele en sportieve instellingen en organisaties gewerkt om het hart te laten blijven kloppen. Dit was zeker niet makkelijk en we zijn trots op de inventiviteit en passie waarmee dit gebeurd is. We zijn blij dat het college actief heeft ingezet om onze basisinfrastructuur in stand te houden. Als raad willen wij daarbij graag de vinger aan de pols houden en daarin ook de kleinere instellingen niet vergeten.
Wat zijn de verwachtingen van eventuele tekorten bij de instellingen in onze culturele basisinfrastructuur door de tweede coronagolf? Verwacht het college aanvullende maatregelen te moeten nemen ten opzichte van de crisis- en herstelnota? Zo ja, welke?
Ik beperk me voor nu tot het complimenteren van het sportakkoord en het daarvoor gelopen traject!
Economisch beleid en werkgelegenheid
Het college geeft aan in te zetten op de realisatie van voldoende aanbod van duurzame en kwalitatief hoogwaardige werklocaties. Naar ons idee hebben we nu teveel voorbeelden van werklocaties die niet duurzaam of hoogwaardig zijn. Ik noem twee concrete voorbeelden: De welbekende Helmondse mestverwerker levert nauwelijks werkgelegenheid maar heeft sterk negatieve invloed op de leefbaarheid in omliggende wijken. Bij een grote Helmondse slachterij werden tijdens de lockdown bijna twee keer zoveel werknemers aan het werk gezet als de veiligheidsregio toestond en we hebben meerdere signalen gehad over angstcultuur en het onder druk zetten van medewerkers om te liegen over hun gezondheid in verband met corona. Dit terwijl het vermogen van de twee eigenaars afgelopen jaar met ruim 40% steeg tot bijna een half miljard. GroenLinks zou niet van hoogwaardige werklocaties willen spreken als er buitensporig veel winst gemaakt wordt over de rug van kwetsbare werknemers. Dit soort bedrijven hebben wat ons betreft weinig toegevoegde waarde voor de stad. Is het mogelijk bij vestiging van nieuwe bedrijven meer sturing te geven en te selecteren op toegevoegde waarde voor Helmond? In dit kader hebben wij een motie.
Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting
Het tekort op de woningmarkt is in onze regio enorm voelbaar. Het credo bouwen bouwen bouwen is inmiddels behoorlijk bekend en we zien hierin goede stappen in Helmond, maar ook in onze regio staat de voorraad betaalbare woningen sterk onder druk. Jongeren, studenten of alleenstaanden, maar ook senioren die kleiner willen gaan wonen, komen hierdoor zeer moeilijk aan een geschikte woning. Een groot deel van de doelgroep valt wat inkomen betreft tussen de wal en het schip of de wachttijden zijn te lang, zeker in gevallen van hoge urgentie. Wij vragen hier nadrukkelijk aandacht voor en roepen het college op om waar mogelijk ook buiten de gebaande paden te kijken. Bijvoorbeeld door ruimte te geven aan tijdelijke woningbouw. Hoe denkt het college over tijdelijke woonbestemmingen?
Bij de bouw en herontwikkeling van gebieden moet nadrukkelijk aandacht zijn voor hoe de samenstelling van een wijk eruit ziet en wat deze wijk aan herontwikkeling nodig heeft. Succesvolle teams bestaan niet uit een eenheidsworst maar uit een fijne mix van mensen. Dit geldt ook voor onze wijken. Een sterke wijk is een wijk met voldoende diversiteit in achtergronden en inkomens. Daarbij vragen we nadrukkelijk aandacht voor de toenemende segregatie van arbeidsmigranten in sommige wijken. Niet alleen voor de arbeidsmigranten zelf maar voor hun gehele gezin. Het is belangrijk dat ook de partners en kinderen de Nederlandse taal leren en hun weg weten te vinden in onze samenleving. Hiermee wordt tegelijkertijd een bijdrage geleverd aan preventie, zoals GroenLinks gisteravond al aanhaalde.
Met de omgevingswet staat ons de komende jaren een enorme transitie te wachten. Deze dwingt ons op een nieuwe manier te denken en te doen. Laten we deze kans benutten om inwoners bij nieuwe ontwikkelingen meer en ook eerder in dit soort processen te betrekken. Fouten maken is niet verboden, zeker niet als ze leerzaam zijn. Dit was één van de conclusies van het recente VNG congres over risicobeheer. We zien participatie ook als belangrijke pijler in onze online dienstverlening. Laten we onszelf uitdagen om niet alleen te doen wat wettelijk verplicht is, maar vooral ook wat goed is voor de betrokkenheid, het draagvlak en de verbondenheid met en in onze stad.
Brainport Smart District is hiervan een goed voorbeeld. We zijn trots op wat daar allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid, participatie en technologische innovatie.
Stedelijke vernieuwing
Is er al meer bekend over de plannen voor het EHAD terrein? Helmond streeft naar een jeugdvriendelijk centrum. Gisteravond heeft GroenLinks reeds aangegeven dat er grote behoefte is aan een ontmoetingsplek voor jongeren, waar men ook kan studeren. In andere steden, bijvoorbeeld Tilburg, zien we dat de bibliotheek in het centrumgebied daarin een belangrijke rol heeft. Een soortgelijke locatie kan in Helmond bijdragen aan de levendigheid en jeugdvriendelijkheid van het centrum. Kan dit worden meegenomen bij de transitie van het Kunstkwartier en de Bibliotheek?
De kwaliteit en leefbaarheid van onze winkelstraten wordt in grote mate bepaald door de diversiteit en samenhang van de verschillende winkels en horecagelegenheden. In hoeverre is het mogelijk om voor verschillende winkelgebieden een gedetailleerd brancheringsinstrument te gebruiken? Bijvoorbeeld voor de Heistraat of de winkelstraten in het centrum. Hierbij zouden verschillende categorieën in meer detail kunnen worden uitgewerkt om ervoor te zorgen dat er een evenwichtig en kwalitatief goed aanbod ontstaat of blijft bestaan.
Tot slot met betrekking tot Stedelijke vernieuwing een compliment voor de ontwikkelingen van het centrum, maar ook voor de wijken die met wijkontwikkelingsplannen aangepakt worden. Er is aandacht en waardering voor ons cultureel erfgoed. Hierop komen we graag terug in de commissie. We werken aan een bereikbare, groene en aantrekkelijke stad voor Helmonders, potentiële Helmonders en toeristen. We spreken graag de steun uit voor de ingeslagen weg om ook de overige wijken met dezelfde inzet en aandacht aan te pakken.
Verkeer en mobiliteit
Op gebied van Verkeer en Mobiliteit zien we een aantal ontwikkelingen die een positieve impact hebben op de noodzakelijke CO2 reductie en verbetering van luchtkwaliteit. Ik haal er drie aan.
De elektrificatie van autoverkeer lijkt de komende jaren in een stroomversnelling te komen. Er komen steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt en de total cost of ownership van veel elektrische modellen is nu al lager dan van auto’s met een verbrandingsmotor. Goed faciliteren van deze transitie is dan ook een voorwaarde. Liggen er plannen of een planning voor meer laadpalen in de stad?
Slimme verkeerslichten kunnen zorgen voor verbeterde doorstroming op de N270. Naast positieve effecten op luchtkwaliteit is dit ook positief voor de bereikbaarheid van onze stad. Wanneer kunnen de verkeerslichten aan de N270 volledig slim worden ingezet? Dit lijkt nu nog niet overal en altijd het geval.
We hebben een bijzonder sterke en ambitieuze fietsagenda, maar wanneer vindt realisatie van onderzochte fietsroutes plaats? Is er daarnaast al zicht op wanneer de snelfietsroute naar Eindhoven volledig klaar is?
Openbare ruimte en natuurbescherming
Over ons mooie Helmondse groen is zoveel te zeggen dat het voor deze vergadering te specifiek wordt. Is het mogelijk om het bomenbeleid binnenkort in een opiniërende commissievergadering te bespreken?
Wat is de status van de aangekondigde app die de Buitenbeter app zou gaan vervangen? Worden hierin dan ook meldingen van inwoners meegenomen met betrekking tot klimaatadaptatie? We ontvangen namelijk signalen van inwoners die ernstige hinder en zelfs schade ondervinden van wateroverlast en droogte maar zich niet gehoord voelen.
Milieu
Wat betreft de Energietransitie wordt gesproken over het realiseren van duurzame warmtenetten. Hoge-temperatuur warmtenetten lijken voor Helmond niet duurzaam en GroenLinks vraagt de wethouder daarom om in te zetten op lage of midden-temperatuur warmtenetten.
Begin 2020 heeft Helmond het Schone Lucht Akkoord getekend. Schone lucht, en dan met name verlaging van fijnstof en stikstofoxide gehaltes, is essentieel voor de gezondheid van de Helmondse inwoners. Welke concrete acties zijn er te verwachten in het kader van dit Schone Lucht Akkoord?