GroenLinks Helmond heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Houthooft, over de eerste ervaringen met het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval in Helmond. Volgens GroenLinks is er volop aanleiding om direct te anticiperen op het geringe aantal Helmondse huishoudens dat tot nu toe deelneemt.

Aan het college van burgemeester en wethouders van Helmond,

De gescheiden inzameling van kunststofverpakkingen, waarover u ons op 23 juli 2009 middels raadsinformatiebrief 60 heeft geïnformeerd, is de afgelopen maand echt van start gegaan.

De eerste ervaringen, en een aantal opmerkingen in uw brief, geven GroenLinks aanleiding om direct vragen te stellen, met als doel om van de gescheiden inzameling een groot succes te maken.

Het aantal Plastic Hero-zakken dat we deze week bij de groenbakken zagen staan, is GroenLinks tegengevallen. Wij hebben de overtuiging dat er veel meer mensen bereid zijn om hun afval te scheiden, en willen daarom dat de gemeente zich hiervoor op korte termijn verder inspant. In uw brief schrijft u: “Dit systeem kan in principe in 2010 worden voortgezet, waarbij evt. bijstellingen/verbeteringen aan de hand van ervaringen kunnen worden doorgevoerd.” Die zin doet ons vermoeden dat er nog steeds een grote kans is, dat bij te geringe deelname in 2009, het ophalen van het plastic verpakkingsafval in Helmond weer gestaakt zal worden in 2010.

In uw brief schrijft u verder: “Communicatie is misschien wel de belangrijkste factor voor het slagen van de kunststofinzameling.” GroenLinks is het daar van harte mee eens. De communicatie is ons inziens tot op heden onder de maat geweest. De ervaring van deze eerste ronde, geeft aanleiding om dit te verbeteren.

Tot slot is er nog het financiële aspect voor de inwoners van Helmond. In de folder die huis-aan-huis is verspreid, staat te lezen: "En daardoor kunt u zelfs kosten besparen. Uw restafvalbak hoeft dan immers minder vaak geleegd te worden." Dit klopt niet. In onze gemeente betalen huishoudens extra afvalstoffenheffing voor het hebben van een grotere grijze bak, of meerdere grijze bakken. Het aantal keren dat men deze aan de straat zet, of het gewicht van het afval, is niet van invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Dit alles brengt ons tot de volgende vragen: 

1.      Is onze constatering juist dat het aantal huishoudens dat deze week plastic verpakkingsafval aan de straat heeft gezet, lager is dan je op basis van de streefpercentages (32% in 2009) zou hopen?

2.      Kunt u de eerste ervaringen in Helmond vergelijken met ervaringen in gemeenten waar men al veel eerder begonnen is het scheiden van plastic afval (volgens dezelfde of andere methode)?

3.      Bent u van plan en/of bereid om (samen met Nedvang) de communicatie richting de inwoners van Helmond te verbeteren en/of intensiveren? Zo nee, waarom niet?

4.      Bent u bereid om, ten behoeve van het stimuleren van het scheiden van afval, een gedifferentieerd tarief voor afvalstoffenheffing te (her)overwegen? Zo nee, waarom niet?

 

Met vriendelijke groet,

Rudi van der Made, namens GroenLinks Helmond