"Steeds meer mensen zien in dat samenwerken en investeren van belang is om voor iedere Helmonder een fijne stad te creëren. Op 6 november start onze nieuwe burgemeester: Sjoerd Potters. En ook bij ons een verandering in de fractie geweest doordat (Thomas Tuerling wethouder is geworden), met 
wellicht een nieuwe wind en misschien een wat andere insteek dan u de afgelopen jaren gewend bent geweest van GroenLinks Helmond.

Complimenten voor de manier waarop de begroting is opgesteld: Duidelijke taal, makkelijk leesbaar en we zien dat er regelmatig verwezen wordt naar moties die zijn ingediend en de status daarvan. Bij de vorige begroting bespraken we al dat de afgelopen jaren nationaal en internationaal maatschappelijk gezien uitzonderlijk turbulent waren. En dat is helaas nog steeds het geval. De gevolgen daarvan voelen we allemaal. Ook hier in onze stad, waar we ook de gevolgen kunnen gaan merken van de verkiezingen in de Verenigde Staten.

In tijden van onzekerheid – we komen steeds dichter bij het ravijnjaar 2026 - moet je keuzes durven maken. En ja, over deze keuzes zullen we het niet allemaal met elkaar eens zijn. Maar of we nu investeren in mensen in het sociaal domein of in stenen, in veranderingen voor een gezonder leven of in meer toekomstperspectief voor jong en oud, een groene en bereikbare stad of meer mogelijkheden voor ontspanning voor iedereen: het begint allemaal met inspanningen op de korte termijn (die op de lange termijn voor heel veel mensen een positief effect kunnen hebben.) 

Samenleving
Wij maken allemaal onderdeel uit van een groter geheel, de samenleving. We merken dat er in die samenleving steeds minder begrip is voor elkaar, minder geduld en meer frustraties. Noaberschap zoals we van vroeger kennen is er veel minder. Het is steeds meer IK in plaats van WIJ. Maar dat WIJ heeft de samenleving keihard nodig. We moeten SAMEN oplossingen zoeken, samenwerken, samen opkomen voor een ander en luisteren naar elkaar. GroenLinks vindt het belangrijk dat de strijd tegen discriminatie centraal blijft staan en vraagt daarom om de term "Inclusie agenda" te wijzigen in "Anti-discriminatie agenda". Dit benadrukt de noodzaak om discriminatie expliciet te benoemen en aan te pakken. 

Je kunt niet succesvol zijn als niet iedereen mee kan doen. Gelukkig gaat er hier in Helmond heel veel goed. Een mooi voorbeeld daarvan is Kansrijk, een inwonersinitiatief dat aantoonbaar heeft bijgedragen aan het versterken van die samenleving in de wijk Mierlo-Hout. Dit initiatief wordt in 2025 verder uitgerold. GroenLinks is blij met dit wijkgericht werken. Een investering die zichzelf uitbetaalt. Een ander belangrijk onderdeel van de samenleving is de jeugd. De jongeren van Helmond hebben onze aandacht nodig en vragen hier ook om. Er wordt in 2025 een lokaal plan van aanpak opgesteld om stapsgewijs tot de implementatie van de acties uit de hervormingsagenda te komen. Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst en hier praten wij graag over mee, maar er moet ook gepraat worden met de jongeren. 

Nog een paar voorbeelden uit de begroting:

  • Ten eerste startte in 2024 een meerjarig programma impact-gedreven jeugdpreventie in de wijk.
  • Ten tweede: De aandachtswijken Helmond Noord, Oost en de Binnenstad worden aan de hand van de wijkontwikkelingsplannen versterkt met sociale en fysieke ingrepen. We kijken ook uit naar het Wijkontwikkelingsplan Rijpelberg en hopen daarin de onderwerpen terug te vinden uit de participatiebijeenkomsten in de wijk. Maar ook de aanpak van de Weg door de Rijpel heeft onze volle aandacht. Kan de wethouder toezeggen dat ook hierbij de inwoners worden meegenomen? 
  • Ten derde is GroenLinks blij met het "Gezond-en-Actief-Leven-akkoord" om daarmee de 
    gezondheidsperspectieven van onze inwoners te verbeteren en gelijke kansen te creëren. Er is hard gewerkt aan dit programma en er zit veel garen op de klos. Complimenten hiervoor.

Cultuur is beleven
Extra aandacht willen we besteden aan cultuur. Cultuur zit volgens GroenLinks in beleving. We hebben in februari 2024 een mooie bijdrage gekregen vanuit de RegioDeal die we op verschillende projecten gaan inzetten. We blijven herhalen dat, gelet op de financiële positie van de gemeente, een fysieke uitbreiding van onze Kunsthal voor GroenLinks laag op de prioriteitenlijst staat. Voordat we een dergelijke grote investering doen, zouden wij als fractie graag een meerjarige begroting en beleidsplan zien, waaruit blijkt dat dit een goede investering is. Kan de wethouder ons dit toezeggen? 

Leefbare omgeving
Wat ook belangrijk is voor een samenleving is een leefbare omgeving. Na een regenbui is 30mm water in de regenmeter geen uitzondering meer. Veel inwoners halen de stenen uit hun tuin en planten er groen voor terug maar tegelijkertijd zijn er zijn ook inwoners die hun groene voortuin veranderen in steen omdat dit makkelijk is. Dat zal niet bijdragen aan de afvoer van overvloedig regenwater, de verkoeling of de biodiversiteit in je omgeving. Daarom moeten we investeren in maatregelen zoals meer groen in de stad. We kunnen onze inwoners helpen hier zelf aan bij te dragen als zij dat willen. Denk aan operatie Steenbreek en de regentonnenactie.

Sterke bedrijventerreinen
Een terugkerend onderwerp voor ons zijn de regionale bedrijventerreinen. We blijven benadrukken dat de beschikbare ruimte slim benut moet worden. We willen geen 2e BZOB met grote blokkendozen en weinig arbeidsplaatsen. Daarnaast is het voor ons en de rest van de raad onacceptabel dat op het nieuwe regionale bedrijventerrein overlastgevende bedrijven komen zoals aangegeven in onze motie uit 2022. Wat we positief vinden rondom de bestaande bedrijventerreinen is de ontwikkeling van de grondstoffenrotonde. Afval van het ene bedrijf is grondstof voor een ander bedrijf. Inmiddels worden er al in 5 gemeenten op 6 bedrijventerreinen inzamelingsrondes gehouden en is er al bijna 10 ton aan grondstoffen ingezameld. Een mooi resultaat.

Mobiliteit
Mobiliteit mag ook zeker niet ontbreken. De snelfietsroute richting Eindhoven en de nog te realiseren fietspaden zoals de fietsroute Gemert, Deurne, Asten zijn mooie voorbeelden van samenwerkingen in de regio. Goed nieuws is dat we in Helmond vooruit lopen op de provinciale uitrol van Bravoflex en dat de Taxbus kosten zijn verlaagd in oktober en voor iedereen toegankelijk. Een nieuwe bushalte maakt het BZOB bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Stijging van lasten beperkt tot inflatiecorrectie
In deze lastige financiële tijden is de stijging van lasten onvermijdelijk. Door de daling van de kosten voor afvalstoffenheffing en rioolheffing is de totale stijging van de woonlasten gelukkig beperkt tot 2,8%, niet meer dan het inflatiepercentage. Voor woningen in het duurdere segment is dit percentage iets hoger zodat de sterkste schouders iets meer lasten dragen. We blijven als gemeente de inwoners helpen die het niet makkelijk hebben en elk dubbeltje moeten omdraaien. De parkeertarieven worden elke 2 jaar geïndexeerd waardoor de stijging nu procentueel hoog is met 9% in één keer. We lezen dat er overwogen wordt de indexering jaarlijks te verwerken, kan de wethouder toezeggen dat dit ook daadwerkelijk ingevoerd gaat worden? 

Vuurwerk
Vuurwerk zorgt het hele jaar voor problemen en overlast in de stad. Ook nu al zien we meldingen van harde knallen. De laatste jaren veroorzaakt vuurwerk steeds meer schade, verwondingen en angst bij mens en dier. Een onveilig gevoel op straat neemt daardoor toe. Ook al is het afsteken buiten de officiële tijden al verboden, toch denken wij dat een algeheel vuurwerkverbod op de lange termijn de enige weg is naar minder overlast. Vooruitlopend daarop dient GroenLinks een motie in waarin we vragen om met ingang van het volgend jaar een nieuwe traditie te starten. Liefst in samenwerking met de huidige vuurwerkverkooppunten en bijvoorbeeld in combinatie met een licht/lasershow. We hopen hiermee een verandering op gang te brengen, zodat we een gezellige en veilige jaarwisseling met elkaar kunnen vieren. Op termijn kan een algeheel vuurwerkverbod voorkomen dat vuurwerkafstekers uit andere steden, zoals vorig jaar het geval was, weer naar Helmond komen. 

Alles wat we vandaag onder de aandacht hebben gebracht draagt bij aan een sterkere samenleving in onze stad. Een investering voor de toekomst.

 

“ Wij maken allemaal onderdeel uit van een groter geheel, de samenleving. ”

SAMEN oplossingen zoeken