De gemeente gaf ons in april dit overzicht met alle scenario’s en bijbehorende voor en nadelen. Daardoor konden we een stuk eenvoudiger een mening te vormen. Maar dat wil niet zeggen dat het eenvoudig was om te kiezen…Want inderdaad. Geen enkel scenario levert milieuvoordeel op.

Wij hebben daarom niet alleen een voorkeur uitgesproken voor een combinatie van 2 scenario’s, maar we hebben ook een alternatief voorstel geboden om de hoeveelheid luierafval nog verder te kunnen terugdringen. De 2 scenario’s hebben we bepaald na overleg met een aantal mensen uit de doelgroep en onze fractie. Onze voorkeur gaat uit naar Scenario B1 gecombineerd met A. Dus inzamelen via Kinderdagverblijven (in eerste instantie 10 locaties in de proef) en een mogelijkheid op de milieustraat. 

  • Zakken verkrijgbaar via Kinderdagverblijven en (onze aanvulling) eventueel PMDzak-punten (zijn vaak ook de punten waar luiers worden aangeschaft)
  • Snel beginnen via milieustraat en daarachteraan volgen de KDV’s
  •  Zo bieden we een hoog serviceniveau
  • Bieden we een oplossing voor mensen die het niet kunnen betalen die daar zelf wel een klein beetje moeite voor doen..
  • Zodra recycling mogelijk dan zijn we daar al op in gericht.

Het alternatieve voorstel is het volgende: In een aantal steden, waaronder Hengelo,  zijn proeven geweest met het gebruik van herbruikbare en wasbare luiers. Goed om te weten: “De moderne herbruikbare en wasbare luiers lijken in de verste verte niet op de hydrofiel luierdoeken van vroeger”

Uit onderzoek is gebleken dat dit een behoorlijke besparing op het restafval brengt (tijdens een proefperiode van 100 dagen met 50 gezinnen die normaal ongeveer in totaal 313 wegwerpluiers per dag verbruikten, werd dat in die periode 130 wergwerpluiers.) 

Bij gebruik van wasbare luiers kun je 500 tot 700 euro besparen, inclusief waskosten in een luierperiode van 2 jaar. De besparing wordt nog groter wanneer je de luiers gebruikt voor een tweede of derde kindje.

Onze vraag aan het college was: Zouden we kunnen onderzoeken of een dergelijke proef hier ook mogelijk is, naast de eerdergenoemde oplossingen? We blijven de ontwikkelingen rondom het luierafval natuurlijk volgen.

Wordt vervolgd!

“ Bij gebruik van wasbare luiers kun je 500 tot 700 euro besparen. ”