GroenLinks raadslid Rudi van der Made heeft bij de behandeling van de begroting van 2009 de "verborgen structurele ruimte" blootgelegd. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat hij als raadslid eigenlijk over onvoldoende informatie beschikt om het werkelijke structurele karakter van overschotten te bepalen.

Reeds jaren heerst in de Helmondse politiek de gedachte dat er nauwelijks ruimte in de begroting te vinden is voor nieuwe structurele plannen. Voor eenmalige uitgaven is vaak wel voldoende geld aanwezig.
GroenLinks raadslid Rudi van der Made heeft, met de Jaarrekeningen van 3 opeenvolgende jaren in de hand, aangetoond dat er tientallen posten op de begroting zijn, die jaarlijks een behoorlijk overschot hebben.
Hij diende namens GroenLinks een motie in om het college opdracht te geven bij de eerstvolgende jaarrekening kritischer te zijn welke overschotten en overschrijdingen als structureel aan te merken zijn, met als doel de werkelijke structurele ruimte op de begroting inzichtelijk te hebben bij de behandeling van de volgende voorjaarsnota.
Zonder de schatting van GroenLinks (1,5 miljoen euro) te onderschrijven, gaf het college toe dat er inderdaad verborgen structurele ruimte in de begroting kan zitten. GroenLinks was zeer te spreken over het feit dat het college de intentie van de motie overnam. Rudi van der Made: "Ik heb in mijn betoog duidelijk gemaakt dat ik in mijn zoektocht ervan overtuigd ben geraakt dat er een behoorlijke verborgen structurele ruimte is, maar heb tegelijkertijd moeten concluderen dat ik als raadslid eigenlijk onvoldoende inzicht heb in alle details om voor elke post het juiste bedrag te bepalen. Het is dus positief dat het college min of meer uit zichzelf op deze wijze naar de Jaarrekening 2008 gaat kijken. We zullen de uitkomst daarvan kritisch beoordelen".