Daarom delen we hier af en toe deze vragen én antwoorden! Deze keer hebben we een aantal vragen over wat  over de salderingsregeling en wat dat betekent voor mensen met zonnepanelen in Helmond. Raadslid Bert van Sas legt het uit en rekent mee:

Wat betekent het afschaffen van de salderingsregeling voor de inwoners?
Zonne-energie blijft een van de schoonste en goedkoopste duurzame energievormen. Maar het probleem voor veel particulieren, die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen, is dat de salderingsregeling abrupt afgeschaft wordt. Onder de oude salderingsregeling was iedere kWh opgewekte energie evenveel waard als de consumenten-energieprijs. Hierdoor kon je vrij nauwkeurig uitrekenen wanneer je de investering terugverdiend had. Dat deze oude regeling op termijn niet houdbaar zou zijn was al langer duidelijk; toen er nog relatief weinig zonnepanelen op de daken lagen konden de kosten van deze regeling eenvoudig omgeslagen worden over de energieprijs, waardoor iedereen er een beetje aan meebetaalde (of je nu wel of geen panelen hebt). Maar nu zonnepanelen op daken in groten getale voorkomen is de regeling niet meer houdbaar; immers op de momenten dat de meeste zonnestroom opgewekt wordt, is de marktprijs het laagst (door de overvloed aan stroom). Deze regering heeft besloten om de salderingsregeling in 1 keer af te schaffen. Het zou eerlijker geweest zijn als de salderingsregeling in kleine stapjes afgebouwd zou worden, zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is, en de investering in een redelijke tijd terug kan verdienen. Helaas is anders beslist.

Moet ik de zonnepanelen uitzetten?
Met een vast of variabel contract zal het bij de meeste energieleveranciers niet nodig zijn om zonnepanelen uit te schakelen; per saldo zal iedere teruggeleverde kWh nog een klein bedrag opleveren. De terugverdientijd zal dan sterk bepaald worden door het percentage van de zonne-energie dat je zelf kunt gebruiken. In het theoretische geval dat je 100% van je zonne-energie zelf gebruikt zal de terugverdientijd net zo kort zijn als met de oude salderingsregeling. Maar 100% zelfgebruik is meestal niet reëel; de meeste mensen gebruiken ca 30% van de opgewekte zonne-energie zelf, waardoor de terugverdientijd ongeveer 3 keer zo lang wordt. Je kunt het zelfverbruik wel vergroten door grote stroomverbruikers (wasmachine, wasdroger, vaatwasser etc) zo veel mogelijk midden op de dag aan te zetten. En als je een elektrische auto hebt is het voordelig om deze zo veel mogelijk met zonnestroom te voeden. 

Is een thuisaccu een goed idee?
Met een thuis-accu kun je overdag zonnestroom opslaan om ‘s avonds te gebruiken. Maar zo’n thuisaccu is alleen rendabel als je een niet te grote en dus niet te dure thuisaccu koopt; Voor veel mensen is een thuisaccu van 5 kWh ideaal en rendabel (na afschaffing van de salderingsregeling in 7 jaar terug te verdienen). Een grotere thuisaccu is veel duurder en in de meeste gevallen niet zinvol: in de zomer is zo’n grotere accu altijd vol maar is de energiebehoefte te laag om de accu dagelijks leeg te trekken; in de winter gebeurt het omgekeerde: er dan te weinig zonnestroom beschikbaar om de accu te vullen. Oftewel, om een thuisaccu rendabel te maken moet de capaciteit zodanig zijn dat je hem zowel in de zomer als in de winter bijna dagelijks vult en weer leegtrekt.

Is een dynamisch energiecontract straks slim?
Het is een optie is om over te stappen naar een dynamisch energiecontract. Dan betaal je op ieder uur een andere stroomprijs, maar krijg je ook op ieder uur dezelfde terugleververgoeding. Maar... dat kan ook betekenen dat de stroomprijs op enig moment negatief wordt en dat je dus geld krijgt voor je stroomverbruik. Maar op dat moment moet je wel je zonnepanelen uitschakelen om te voorkomen dat je moet betalen voor teruglevering. Dat vergt wel enige planning en dwingt je ook om grote stroomverbruikers zo veel mogelijk op de goedkope (= zonnige) momenten in te schakelen.

Hoe zit dat straks met grote zonnevelden?
Wat de grootschalige zonnevelden betreft: de meeste nieuwe zonnevelden die nu worden aangelegd worden voor een aanzienlijk deel gefinancierd met burgerparticipatie; dit is al snel rendabel omdat door de grootschaligheid een kWh bijna 3 keer goedkoper is dan een kWh zonnestroom van eigen dak. Veel grootschalige zonnevelden anticiperen al op de lage energieprijs midden op de dag door de zonnevelden in Oost-West richting aan te leggen waardoor de opbrengst midden op de dag wat lager is maar aan de randen van de dag (als de stroom meer waard is) juist meer kWh opleveren.

Waar kan ik nog op letten?
Er is veel beweging in energieland. Als consument met zonnepanelen moet je in ieder geval je energiecontract goed nakijken (er zijn echt wel energie-leveranciers waar je per saldo niet bij hoeft te betalen bij teruglevering) en je kunt je rendement vergroten door grote stroomverbruikers op zonnige momenten in te schakelen.

Heb jij ook een vraag? Stuur deze in naar info@groenlinkshelmond.nl en we komen er (uitgebreid) op terug.

“ Zonne-energie blijft een van de schoonste goedkoopste duurzame energievormen. ”