Hoe komt dat eigenlijk? TenneT, de beheerder van het elektriciteitsnet van heel Nederland, geeft aan dat het probleem zit in de verbinding tussen het regionaal net en de 'elektriciteitssnelweg', het nationaal net. Deze wordt via een koppelstation omgezet zodat deze lokaal te gebruiken is. En deze koppeling kan maar een bepaalde hoeveelheid elektriciteit aan. Dus de oplossing lijkt simpel: meer koppelstations! Maar juist in deze sector zijn er veel personeelstekorten en zit er niks anders op dan geduldig afwachten. TenneT geeft aan dat het net weer meer aankan ergens tussen 2025 en 2032. Dat klinkt al dichtbij, maar met harde doelstellingen in 2030, wordt dat krap.

Dat geeft GroenLinks genoeg reden voor zorg. Daarom hebben we afgelopen weekend het college gevraagd wat dit precies betekent voor iedereen in Helmond. De situatie is allesbehalve ideaal, maar we hebben te roeien met de riemen die we hebben. Daarom hebben we de volgende vragen naar het college gestuurd voor verheldering:

•    Welke huidige projecten in Helmond lopen gevaar op vertraging door deze capaciteitsproblemen? Daarop aanvullend, welke gevolgen heeft dit voor het Huis voor de Stad en SBC de Braak?

•    Wat gaat dit betekenen voor nieuwe bedrijvigheid (en dus nieuwe werkgelegenheid) in onze stad?

•    TenneT vermeldt dat particulieren hier in eerste instantie weinig last van zullen hebben. Klopt dit met de verwachting van de gemeente?

•    Vallen projecten van woningcorporaties ook onder particuliere projecten, of zullen zij meer problemen ondervinden bij het aansluiten van zonnepanelen of warmtepompen?

•    Bedrijven hebben meestal een ruimere aanvraag voor gebruik van elektriciteit dan ze nodig hebben en werkelijk verbruiken. Heeft het college een beeld van  hoe dit in Helmond is? En is het college bereid om samen met Enexis te gaan kijken waar zo snel mogelijk transportruimte gecreëerd kan worden?

Door erachter te komen welke projecten hierdoor vertraging op kunnen lopen of wie er hierdoor nadelige effecten ondervindt, kan de gemeenteraad nieuwe of andere kaders gaan stellen. Want het is onaanvaardbaar alleen maar aan de zijlijn te wachten tot er een oplossing aangewaaid komt, daar gaan we zelf naar op zoek. De antwoorden op de vragen verwachten we ergens de komende maand.

De oplossing lijkt simpel: meer koppelstations!