Onze fractievoorzitter begon haar bijdrage voor de Voorjaarsnota 2025 persoonlijk: 

"Soms zou ik willen dat meer mensen in een omgeving opgroeiden zoals ik deed in de jaren 70 en 80. Mijn moeder had een doofstomme oom en een tante met een verstandelijke beperking. Die woonden samen zelfstandig in een huis.  Tegenover ons in de straat woonde een hele aardige brugwachter, waarvan we tijdens de sinterklaasintocht in zijn brugwachtershuisje mochten staan. Dan was het niet zo koud. Meneer en mevrouw Salomons. Lieve oude mensjes met een Joodse achtergrond. Onder ons woonden twee mannen…….In één huis. In mijn klas op de lagere school zat een meisje. Ze had wat moeite met de taal. Sterker nog: ze sprak nauwelijks Nederlands, maar daar hielpen we haar mee, voor ons als kinderen heel normaal. Haar vader was de eigenaar van het restaurant tegenover de school. En daar kon je heerlijk Chinees eten.  Het heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar andere culturen en gebruiken. Het heeft mijn wereld verrijkt. Mensen accepteren zoals ze zijn. Verdraagzaamheid, tolerantie, niet op voorhand oordelen, leren van elkaar en luisteren naar elkaar, zijn lessen die ik toen heb geleerd.

Onzekerheid
Tijdens de begroting in 2024 hadden we het over de turbulente wereld om ons heen. De verkiezingen in de Verenigde Staten waren toen net achter de rug. Net als de verkiezingen in ons eigen land. Er is in die paar maanden veel gebeurd. In de Verenigde Staten zijn intussen veel veranderingen gaande. Veranderingen die we nooit voor mogelijk hadden gehouden met gevolgen voor iedereen, OOk bij ons in Nederland. Hier in Nederland hebben we sinds een paar weken een demissionair kabinet. Ik wil niet meteen zeggen dat daarmee ons land stuurloos is geworden, maar het is wel een stuk onzekerder hoe onze toekomst er uit gaat zien. Met een demissionair kabinet kunnen er geen belangrijke besluiten genomen worden voor ons land en die zijn juist nu zo hard nodig.  

Ravijnjaar
Op gemeenteniveau staan we ook voor belangrijke besluiten op dit moment. Het ravijnjaar is de afgelopen periode al meerdere keren genoemd in raads- en commissievergaderingen (klik hier voor een uitleg over het ravijnjaar). Even leek het erop dat het ravijnjaar afgewend zou worden doordat het kabinet toch met geld over de brug kwam. En dat geeft ietwat verlichting, maar het zal ons over een paar jaar dubbel zo hard raken. Het ravijn zal alleen maar dieper worden.  Daarom is het belangrijk om nu alvast voor te sorteren en belangrijke maar soms ook pijnlijke besluiten te nemen. In deze Voorjaarsnota leggen we de kaders vast waarmee het college de begroting voor 2026 gaat opstellen. Moeilijke keuzes staan ons te wachten. Des te belangrijker is het dat we met onze keuzes nog wel de juiste dingen bereiken. We kunnen niet anders dan te bezuinigen op een aantal zaken, waarbij we wel in het oog moeten houden dat de breedste schouders ook de zwaarste lasten zullen dragen. 

Investeren en bezuinigen
Belangrijk hierbij is dat we de kwaliteitssprong niet vergeten. Het welzijn van onze inwoners. Dan lijkt het soms raar dat we aan de ene kant gaan bezuinigen en aan de andere kant gaan investeren. Maar deze investeringen vergroten de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad, zoals het verbeteren van de openbare ruimte, groenere omgevingen, investeringen in cultuur en het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en de fiets. We hebben daarin al veel stappen gezet. Ik noem er een paar: het net geopende 25 septemberpark , het houtstookverbod bij code oranje of rood, we hebben de Provincie op 1 lijn gekregen in de stankaanpak in Brouwhuis; (dat wil zeggen: de weg is gevonden naar een juridisch houdbare oplossing), het bijna voltooide snelfietspad naar Eindhoven, het voor iedereen toegankelijk maken van de Taxbus en we hebben de omleiding bij Dierdonk op de agenda gehouden. We blijven de investeringen in de Kunsthal en andere culturele onderwerpen met aandacht volgen. Wat ik daarnaast ook nog onder de aandacht wil brengen is de gezamenlijke aanpak van coalitie en oppositie m.b.t het PFAS-dossier. Complimenten dat de oppositie en coalitie hierin samen optrokken. 

HelmondPas
In het kader van meedoen, rondkomen en vooruitkomen overwegen we om de HelmondPas toch nog eens te bespreken. We doen op het gebied van rondkomen en vooruitkomen al heel veel. Maar er is ook een grote groep inwoners die daar net boven zit, zoals bijvoorbeeld de werkende armen. Wij horen geluiden in de stad, dat het voor deze groep vaak nog te duur is om bijvoorbeeld lid te worden van een sportclub. Daar zou de HelmondPas uitkomst kunnen bieden. Maar dat geldt ook voor de lokale economie. Onze lokale cadeaubon kan aan de HelmondPas worden gekoppeld. En met de Pas kun je korting krijgen op bezoek aan onze mooie culturele instellingen. Daarom vragen wij de wethouder of het toch niet mogelijk is om nog eens naar het rapport over de HelmondPas te kijken. Achteraf hebben we misschien wel veel focus op de automatisering van onze eigen organisatie gelegd en minder aandacht besteed aan waar de HelmondPas uiteindelijk voor is: namelijk om te bevorderen dat iedereen in Helmond mee kan doen. 

Communiceren met iedereen
Meedoen en vooruitkomen begint al vroeg, bij onze jongste inwoners.  Op school, in de kinderopvang, in de speeltuin of andere locaties waar kinderen samenkomen. Wat als je niet goed kan praten of de Nederlandse taal nog niet machtig bent, maar je wil wel graag met de andere kinderen meedoen in de speeltuin of op het schoolplein?  Onze buurgemeente Geldrop heeft hiervoor, in samenwerking met Belangenvereniging Isaac, een oplossing bedacht. Kinderen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn, kunnen daar met elkaar communiceren via een bord met pictogrammen. Op deze manier kunnen ook kinderen met een vocale handicap toch communiceren en andere kinderen leren de taal makkelijker. Het maakt ze wellicht ook nieuwsgierig naar andere culturen en gebruiken. Mensen leren te accepteren zoals ze zijn. Niet op voorhand oordelen, leren van elkaar en luisteren naar elkaar. Wij zien deze oplossing ook graag in Helmond en daarom dienden we een motie in. Onze motie Pictogrammenbord is aangenomen!

En nu?
Hoe gaan we verder? Hoe nemen we de moeilijke beslissingen? Hoe gaan we ervoor zorgen dat met de schaalsprong toch ook voldoende faciliteiten gerealiseerd kunnen worden voor de kwaliteitssprong zoals scholen, huisartsenpraktijken en andere belangrijke voorzieningen, zoals veilige wegen en fietspaden, openbaar vervoer, speelplaatsen voor kinderen, voorzieningen voor mindervaliden en voldoende groen om ons te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kwetsbare wijken niet nog kwetsbaarder worden? In onze bijdrage voor de voorjaarsnota van vorig jaar hebben we daarom nog eens extra aandacht gevraagd voor de ontwikkelingen in de wijk de Rijpelberg. De multifunctionele accommodatie die daar gepland staat is een investering die GroenLinks van harte toejuicht. In algemene zin is het van groot belang om in te zetten op kwetsbare wijken. We weten hier in deze zaal allemaal dat de gemiddelde levensverwachting in de sterke wijken van Helmond zeven jaar hoger ligt dan in de kwetsbaardere wijken. De Rijpelberg is zo'n wijk waar we op korte termijn echt mee aan de slag moeten.  Welke keuzes moeten we dan maken? Hoe kunnen we de stad levendig houden ook al moet er bezuinigd worden. Vorig jaar hebben we samen met D66 een motie ingediend voor een effectievere aanpak van winkelleegstand. We weten dat er een pilot is gestart, onder andere met het beplakken van de ramen van de oude bibliotheek. 

Wij vinden dat iedereen welkom is in Helmond. Of je hier nu tijdelijk woont, of permanent. Of je hier alleen komt winkelen, of je familie bezoeken. Of je een Nederlands paspoort hebt of een buitenlands paspoort. Jong of oud. Arm of rijk. Iedereen heeft recht op een leefbare, levendige en groene stad. In een omgeving waarin we samenleven, elkaar verdragen, tolerant zijn, niet op voorhand oordelen, leren van elkaar en luisteren naar elkaar." 

Heb je hier nog vragen over? Mail ons: info@groenlinkshelmond.nl.

“  Iedereen heeft recht op een leefbare, levendige en groene stad. ”