Met een ruime meerderheid stemde de gemeenteraad begin april 2025 in met investeringskrediet om zo verder te kunnen gaan met de ontwikkeling van ons centrum. Dit betekent voor de inwoners:

  • Meer parkeerplaatsen in het hart van het centrum
  • Meer woningen in het centrum
  • Meer ruimte voor groen op andere plekken
  • Aantrekkelijker en levendig centrum
  • Alle parkeergarages zijn in eigendom van de gemeente
  • Een (flinke) investering die zichzelf in de loop van de tijd 'terugverdient'

Om wat onduidelijkheden weg te nemen een aantal veel gehoorde vragen:

Gaan de parkeertarieven nu omhoog?
De parkeertarieven in heel Helmond gaan jaarlijks volgens de inflatie-index omhoog en worden vastgesteld door de gemeenteraad, maar de parkeertarieven zullen niet hoger worden als gevolg van de nieuwe Elzasparkeergarage.

Waarom betalen we zoveel geld aan een parkeergarage als we moeten bezuinigen?
Goede vraag! Dit geen echter geen "uitgave" in de zin dat we het geld daarna kwijt zijn, maar een investering die zichzelf door de binnenkomende parkeergelden in de loop van de jaren gaat terugverdienen. Er is een verschil tussen structureel geld (geld dat jaarlijks uitgegeven moet worden) en incidenteel geld ( bijvoorbeeld eenmalige investeringen zoals een parkeergarage). Iedere gemeente moet een structureel sluitende begroting hebben; er mag niet meer geld uitgegeven worden dan jaarlijks binnenkomt. Vanaf 2026 (het beruchte ravijnjaar) krijgen de gemeente jaarlijks veel minder geld van het rijk dus ontkomen gemeenten er niet aan om jaarlijks minder geld uit te geven ( te bezuinigen). Maar gelukkig heeft de gemeente Helmond ook geld dat niet benut mag worden voor jaarlijks terugkerende uitgaven, maar wel voor eenmalige investeringen zoals voor een parkeergarage. Bovendien betaalt de parkeergarage gedurende de levensduur zichzelf dus terug in de vorm van de parkeertarieven. In voor-investering, volgens het principe "de kost gaat voor de baat uit". 

Moeten we niet huizen bouwen in plaats van parkeergarages kopen?
Gemeenten bouwen geen huizen, dan doen bijvoorbeeld projectontwikkelaars. De Gemeente kan wel de voorwaarden scheppen om huizenbouw mogelijk te maken. Sterker nog, door de bouw van de ondergrondse parkeergarage komt er extra ruimte beschikbaar om in het centrum huizen te bouwen.

De auto moet toch de stad uit?
Nee, de auto hoeft zeker niet de stad uit! Maar om het centrum aantrekkelijker te maken willen we 2 dingen: 
1. zo min mogelijk doorgaand verkeer door het centrum en 
2. zo min mogelijk geparkeerde auto's op straat (maar wel in parkeergarages)
Door middel van 4 parkeer-lussen blijft het centrum van alle kanten met de auto bereikbaar zonder dat het autoverkeer dwars door het centrum hoeft te rijden. Alle parkeergarages liggen op loopafstand van het centrum en de vernieuwde Elzasparkeergarage ligt zelfs midden in het hart van het centrum. Bovendien zullen er op straat invalidenparkeerplaatsen beschikbaar blijven. Daarnaast is er dan meer ruimte voor een aantrekkelijk winkelgebied met terrasjes, groen en wandelroutes. 

Waarom eerst op straat parkeerplaatsen weghalen en daarna weer ondergronds toevoegen?
In het centrum van de stad is behoefte aan vele 'functies', terwijl de ruimte maar beperkt is. Denk aan wonen, winkels, horeca, parken en vijvers, straten, fietspaden, en parkeerplekken. Parkeerterreinen kosten heel veel ruimte, die bovendien niet “dubbel” gebruikt kan worden. Daarom worden in de centra van steden vaak parkeergarages gebouwd. Omdat er daardoor geen grote parkeerterreinen of veel parkeervakken langs de straten meer nodig zijn, kan meer bebouwing worden toegevoegd. Bovenop zo’n parkeergarage winkels en horeca, en daarboven weer appartementen. Driedubbel ruimtegebruik dus. Dat levert veel geld op (want de grond wordt 3 maal benut), waaruit de hoge kosten voor een parkeergarage kunnen worden betaald. En dáárdoor kan een stad ook aantrekkelijker en groener worden gemaakt, want het wordt daardoor haalbaar om een deel van de grond te benutten voor parken en vijvers. Zo kon in het centrum van Helmond het Burgemeester Geukerspark worden gerealiseerd mede omdat het parkeren voor alle omliggende woongebouwen onder die gebouwen zelf is gesitueerd.

Is parkeren op straat niet plezieriger dan in een parkeergarage?
Een parkeergarage wordt meestal ónder de andere functies, zoals de winkels en woningen, gesitueerd. Met veel grotere aantallen parkeerplekken dan dat op straatniveau mogelijk zou zijn. Het is veel fijner (vooral bij regen en/of kou) om met je boodschappen of aankopen, of na horecabezoek, droog en vlot naar een parkeergarage te kunnen lopen, dan naar een parkeerplek een paar straten verderop. Bovendien kan je in moderne parkeergarages ook efficiënter een parkeerplek vinden (bijvoorbeeld met rode en groene lampjes boven elk parkeervak), en kunnen ruime, lichte garages met hun cameratoezicht sociaal veiliger zijn dan op straat parkeren.

Heb je nog meer vragen? Mail ons gerust! info@groenlinkshelmond.nl 


 

Bereikbare stad

“ Je auto parkeren in het hart van de stad, de auto wordt dus zeker niet geweerd. ”