De afgelopen weken stonden in de Traverse telkens twee vragen van Helmondse kiezers aan de politieke partijen. U kunt de antwoorden van GroenLinks nog eens rustig nalezen.
1.
Wat doet de politiek tegen de groeiende achterstand en armoede in de stad?
GroenLinks vraagt van de gemeente een actieve en behulpzame opstelling tegenover alle mensen die aan de kant blijven staan. Wij hebben behoefte aan een laagdrempelig steunpunt waar mensen terecht kunnen voor hulp bij financiële problemen. Nu is het vaak veel te laat als men zich meldt. Er wordt nog steeds te weinig gebruik gemaakt van bestaande armoederegelingen, ook daar ligt een opgave. Werkloosheid is een groot probleem voor de mensen en gezinnen die het treft. Er moet meer werk komen dat aansluit bij de Helmondse werkloosheid. Goed onderwijs en meer leer-werk-plekken voor jongeren moeten ook voor hen de kansen op werk vergroten.
2.
Wijkagenten signaleren criminaliteit en asociaal gedrag. Meer blauw stimuleert de leefbaarheid in de stad. Wat is uw mening hierover?
Natuurlijk moet er opgetreden worden tegen criminaliteit en asociaal gedrag, maar GroenLinks houdt niet van te veel “law and order”. De gevoelens van veiligheid moeten vooral in de naaste omgeving van mensen worden aangesproken met kleinschalige acties en wijk- of buurtgebonden programma’s. Uitsluiting en sociaal isolement proberen we tegen te gaan door bijvoorbeeld zelforganisatie en buurtbeheer. De oorzaken van jeugdcriminaliteit zoals schooluitval, werkeloosheid en verveling moeten we aanpakken. Op plaatsen waar jongeren bijeenkomen bieden we een aangepast programma met sport, recreatie en cultuur. Het betrekken en de deelname door de jeugd wordt professioneel begeleid.
3.
Er wordt veel gesloopt en nieuw teruggebouwd. Alleen mensen met een dikke beurs kunnen zich nog een woning veroorloven in Helmond. Wat is uw beleid?
Het is een feit dat mensen met een kleine beurs moeilijk aan een woning komen. De keus is voor hen vaak beperkt tot bepaalde wijken.
Het is de taak van de gemeente om inwoners die zijn aangewezen op sociale woningbouw even zorgvuldig te benaderen als de hogere inkomens. Dat betekent dat er beter gekeken moet worden naar de mogelijkheden en de wensen van de woningzoekenden. De woningvoorraad sluit nu niet goed aan bij de woonlasten die zij kunnen betalen.
GroenLinks vindt dat er uiteindelijk beter gemêleerde wijken moeten komen met zowel goedkope als dure huizen en zowel starters- als seniorenwoningen.
4.
De historie en cultuur van de stad moeten beter bewaard blijven. Hoe gaat u dit doen?
Volgens GroenLinks zijn er een aantal mogelijkheden om de interesse voor historie, kunst en cultuur bij een breed publiek te stimuleren, zoals:
- De toegang tot culturele instellingen laagdrempelig houden, zodat zoveel mogelijk mensen plezier kunnen beleven aan cultuur.
- Steun geven aan creatieve uitingen, zorgen voor voldoende werkruimten en tentoonstellingsruimten.
- Een actieve zorg voor monumenten en cultuurhistorische zaken.
- Professionele ondersteuning en waardering van de vele vrijwilligers.
- Het gemeentemuseum zoekt meer aansluiting bij lokale gebeurtenissen en interesses.
- De samenwerking tussen scholen en de culturele instellingen wordt bevorderd.
5.
Ondanks leegstand op veel bedrijventerreinen worden telkens nieuwe bouwgronden uitgegeven. Waarom is dat zo en waar ligt de grens?
In het verleden streefde elke gemeente naar “eigen bedrijven op eigen terreinen” en had dus steeds een ruim grondaanbod. Tegenwoordig is er gelukkig regionaal en provinciaal meer afstemming. GroenLinks is voor intensivering en revitalisering van bestaande bedrijventerreinen, wij vinden behoud van natuur en groen belangrijker dan plaats bieden aan grote bedrijven met slechts weinig werknemers. Nieuwe bedrijvigheid moet vooral plaats krijgen in en om de bestaande stad, voorzover er geen hinder is voor de omgeving. Het bestemmen van Diesdonk als bedrijventerrein gaat ons te ver. GroenLinks wil een discussie over wat nu echt groen moet blijven en wat opgeofferd mag worden.
6.
Hoe krijgen we meer arbeidsplaatsen en welvaart in Helmond?
Economie is voor GroenLinks niet alleen maar economische groei. GroenLinks streeft naar fatsoenlijk betaald werk voor iedereen die kan werken. Ook voor jongeren zonder werkervaring en voor mensen met weinig opleiding of een taalachterstand. In de Helmondse situatie zal aanbod van minder geschoold werk nodig zijn en blijven om veel mensen aan het werk te krijgen. De gemeente heeft op het aantrekken van bedrijven weinig rechtstreekse invloed. Wij zetten in op het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt van de mensen die nu zonder baan zitten, middels scholing, training en werkervaring. Niet Direct Werk, maar Goed Werk!
7.
De Kasteel-Traverse blijft vollopen. Zijn openbaar vervoer en bereikbaarheid goed geregeld in Helmond?
De Kasteel- Traverse is een onmisbare schakel tussen alle wijken en een belangrijke verkeersader voor het stadscentrum en het station. Ook voor bussen en taxi’s. We kunnen er niet omheen en moeten hem goed inrichten en onderhouden. Zowel het uitzicht van bovenaf als de onderdoorgangen zijn verrassend!
Voor schonere lucht en meer gezondheid zullen we meer moeten investeren in andere vervoerswijzen dan de auto. Vooral in het openbaar vervoer, een voorziening voor iedereen. Met de introductie van gratis fietsenstallingen, het gebruik van deelauto’s, zoals Greenwheels, en shuttlebussen vanaf parkeervoorzieningen buiten het centrum kan de auto vaker blijven staan. En de Traverse krijgt lucht.
8.
Heeft Helmond regionale of landelijke betekenis?
Helmond vervult als stad een zekere centrumfunctie voor de regio en dat is goed. Daarvoor mag het stedelijke karakter van Helmond best nog wat groeien.
Helmond is gewoon één van de vele Nederlandse steden. Landelijke roem moet geen doelstelling van gemeentelijk beleid zijn. Liever zien we dat Helmond iets betekent voor al haar inwoners en dat werken, leren, zorg en ontspanning voor iedereen bereikbaar zijn. Maar ook natuur en milieu moeten beschermd worden. De gemeente geeft hierbij het goede voorbeeld en stimuleert de vele partners die milieu-, zorg- en welzijnstaken uitvoeren.
Als Helmond landelijk bekend wordt als een stad waar de problemen op een sociale en duurzame manier zijn aangepakt, is dat prima.
9.
De Helmondse politiek wordt een lappendeken van kleine partijen. Wordt het niet onbegrijpelijk voor de burger?
Er is inderdaad versnippering in het politieke landschap van Helmond. Het komt de duidelijkheid niet ten goede. Als het aanbod van veel partijen, ook nieuwe en kritische, recht doet aan de vele kleurschakeringen in de Helmondse bevolking, dan kan de kiezer goed bediend worden en mogen we rekenen op een grote opkomst. De Stemwijzer kan meteen haar nut bewijzen!
Tegelijkertijd is het risico aanwezig dat de versnippering de besluitvaardigheid in de weg staat. De gekozen raadsleden hebben straks samen de opdracht om een goed functionerend stadsbestuur te vormen. Eén ding is zeker: GroenLinks is het alternatief met een heldere kleur.
10.
De vergrijzing slaat ook toe in Helmond. Wat wordt uw ouderenbeleid?
Evenmin als we de jongeren apart kunnen zien in onze gemeenschap, willen we dat doen met de ouderen. We willen de wensen en behoeften bekijken in hun eigen context. Apart ouderenbeleid zal al gauw tekort schieten. Op alle terreinen van gemeentelijk beleid zoals zorg, welzijn, recreatie en (openbaar) vervoer moet ook aan oudere mensen worden gedacht, zodat de voorzieningen voor hen zo lang mogelijk toegankelijk blijven. Als zelfstandige deelname niet meer lukt, moet er goede informatie en hulp voorhanden zijn. Het liefst in gemêleerde wijken en buurten waar oud en jong elkaar kunnen vinden om samen hun zaken te regelen. Dat moet de insteek volgens GroenLinks zijn.