Daarom delen we hier af en toe deze vragen èn antwoorden! Deze keer hebben we een aantal vragen verzameld over het nieuwe Huis voor de Stad in Helmond. Heb jij ook een vraag? Stuur deze in naar info@groenlinkshelmond.nl en we komen er (uitgebreid) op terug.

Wat heb ik als inwoner aan dit nieuwe Huis voor de Stad?
Het voordeel van het Huis voor de Stad ten opzichte van de locaties waar de gemeente de afgelopen jaar was gehuisvest is dat nu alles onder 1 dak zit. De 4 locaties van de gemeente, Boscotondo, ’t Cour, de Zandstraat en het oude Stadskantoor zijn nu samengevoegd tot 1. Zo heb je 1 centrale locatie waar je naar toe kunt voor al je gemeente gerelateerde zaken. Maar ook de ambtenaren kunnen elkaar beter vinden en efficiënter samenwerken. Daar hebben wij als inwoners ook baat bij.
Je bent van harte welkom op:
Weg op den Heuvel 35,
5701 NV Helmond
Het postadres blijft:
Gemeente Helmond,
postbus 950,
5700 AZ Helmond
Veel producten kunt u online aanvragen, zonder afspraak in het Huis voor de Stad. Bekijk het overzicht online aan te vragen producten. Toch langskomen? Maak hier online uw afspraak of bel 14 0492 (zonder kengetal).
Parkeren?
Aan de centrumzijde van het Huis voor de Stad is een openbare fietsenstalling te vinden. Bezoekers kunnen bij hun bezoek aan het Huis voor de Stad parkeren op parkeerterrein Groenewoud, aan de westzijde van het Huis voor de Stad. Op Groenewoud en aan de noordzijde van het Huis voor de Stad zijn parkeerplekken gerealiseerd voor mindervalide bezoekers.

En wat als je minder goed ter been bent?
Deze locatie is voor iedereen toegankelijk. Dat was bij onze oude panden niet altijd het geval. Een toegankelijk Huis voor de Stad is één van de vijf uitgangspunten waarop het gebouw ontworpen is. Zo zijn er geen drempels in het Huis voor de Stad. Op elke verdieping is een mindervalide toilet te vinden en alle verdiepingen zijn met een lift bereikbaar. Bovendien is er parkeergelegenheid voor mensen met een beperking vlakbij de ingang.
Je bent van harte welkom op:
Weg op den Heuvel 35,
5701 NV Helmond
Het postadres blijft:
Gemeente Helmond,
postbus 950,
5700 AZ Helmond
Veel producten kunt u online aanvragen, zonder afspraak in het Huis voor de Stad. Bekijk het overzicht online aan te vragen producten. Toch langskomen? Maak hier online uw afspraak of bel 14 0492 (zonder kengetal).
Parkeren?
Aan de centrumzijde van het Huis voor de Stad is een openbare fietsenstalling te vinden. Bezoekers kunnen bij hun bezoek aan het Huis voor de Stad parkeren op parkeerterrein Groenewoud, aan de westzijde van het Huis voor de Stad. Op Groenewoud en aan de noordzijde van het Huis voor de Stad zijn parkeerplekken gerealiseerd voor mindervalide bezoekers.

Wat zit er allemaal in dat huis voor de stad?
Straks zitten alle afdelingen van de gemeente in 1 gebouw. Dat betekent dus o.a.:
- Diensten voor inwoners (paspoorten, burgerzaken etc)
- Ambtenaren
- Burgemeester en de wethouders
- De gemeenteraad
- afdeling Zorg en Ondersteuning.

Waarom geeft de gemeente zoveel geld uit aan een gebouw?
Allereerst kan de gemeente niet zonder gebouw voor haar 700 medewerkers die elke dag aan het werk zijn voor de bijna 100.000 inwoners van Helmond. En net als met het kopen van een huis spreid je zo'n groot bedrag uit over de komende tientallen jaren. Bovendien gaan we met dit ene gebouw van 4 locaties (in eigendom van de gemeente met alle bijbehorende kosten en huur) naar 1 pand waar iedereen samen kan werken. Dat is niet alleen een stuk efficiënter, maar dat levert ook een geldbesparing op.
Wat ook een grote investering is, zijn de kosten voor verduurzaming van het gebouw. Maar dat heeft wel weer als voordeel dat de 'vaste lasten' van verwarmen en verlichten de komende jaren veel lager zijn.
De kosten van de bouw zijn voor het grootste deel bekostigd door de verkoop van de andere 3 panden waar de gemeente voorheen gevestigd was. Door onvoorziene omstandigheden waardoor oa prijzen voor materiaal zijn gestegen, zijn een aantal kosten hoger geworden dan de planning was.
Wil je meer weten over de oorspronkelijke begroting van het huis voor de stad? En lees hier de informatie over het aanvullende investeringskrediet dat we later als gemeenteraad hebben goedgekeurd.

Wat maakt dit gebouw duurzaam?
Oeh, heb je even? Allereerst is het Huis voor de Stad is niet aangesloten op het gasnet. Dat heeft als voordeel dat de 'vaste lasten' van verwarmen en verlichten de komende jaren veel lager zijn . Een klimaatplafond zorgt voor warmte in de winter, maar ook koeling in de zomer. De hele dag is er verse lucht in het gebouw door een modern ventilatiesysteem, waardoor het niet nodig is de ramen open te zetten. Een lichtwering systeem zorgt voor afscherming van binnenkomende zonnestralen. Op het dak liggen zonnepanelen om zo ook zelf energie op te wekken.
Voorheen stond er een oude treurwilg voor het voormalige Stadskantoor. Een deel van die boom ligt bij studenten van het ROC Ter AA. Van het hout maken zij de nieuwe tafel die in de vergaderkamer van het stadsbestuur komt te staan. In de rest van het Huis voor de Stad is ook hout uit onder meer stadspark De Warande gebruikt. Verder zijn de oude pilaren van het stadskantoor, dat slechts gedeeltelijk is gesloopt, duidelijk zichtbaar.
In de grote hal liggen stenen met een verhaal. Ze komen uit de gevel van het oude Stadskantoor. Die zijn vermalen en omgebakken tot nieuwe stenen. Maar er is nog meer 'geoogst' uit het oude stadskantoor: 99% is hergebruikt. De fietsenstalling, wastafels, deurklinken en nog veel meer. Deze onderdelen zijn ook gedeeld met de gemeenschap gedeeld.

Waarom was het oude stadskantoor niet goed meer?
Tot aan het nieuwe huis voor de stad zijn de medewerkers van de gemeente verspreid werkzaam in meerdere gebouwen. Deze gebouwen voldeden niet meer aan de behoeften van de medewerkers, de partners van de gemeente en de inwoners. De gebouwen stammen voor een groot deel uit de jaren '80 en zijn hard aan onderhoud toe. Zowel 't Cour, Stadskantoor als Boscotondo voldoen niet aan gewenste duurzaamheids- en toegankelijkheidseisen en zouden veel geld voor onderhoud, aanpassing en verduurzaming gaan vragen.
Ook vinden we het belangrijk dat het echt een Huis voor de Stad wordt. Waar iedereen laagdrempelig binnenkomt. De vergaderingen van de gemeenteraad waren nu moeilijk te vinden voor de inwoners, terwijl we het juist belangrijk vinden dat inwoners zich betrokken voelen bij de lokale democratie.
Zeker niet! Ook wij gaan Boscotondo missen maar het pand blijft. Boscotondo is verkocht. In het Eindhovens Dagblad lazen wij het volgende: "De eigenaresse wil daar nog altijd een kantoorgebouw voor jonge, startende ondernemers van maken. Tevens is er ruimte voor studenten. Ze start snel met de renovatie, later dit jaar nemen de eerste bedrijven daar hun intrek."
De grote raadszaal ‘laat ze voor wat die is’. Ze wil die ruimte gebruiken voor presentaties en congressen, maar ook optredens van kamermuziekorkestjes. ,,De akoestiek daar is erg goed. Iedereen kan die zaal straks huren, ook particulieren.”
Voor de Zandstraat geldt dat de huurovereenkomst die wij hebben stopt. De medewerkers worden gehuisvest in het nieuwe Huis voor de Stad. 't Cour is inmiddels verkocht voor het deel waar de gemeente was gehuisvest. Hier komen onder andere woningen met groene gevels.
“ In het huis voor de stad komt alles samen ”