Bert van Sas licht toe: "Het eerlijke verhaal is: Afval ophalen is duur, maar in Helmond niet duurder dan in veel omliggende gemeenten. Bovendien, Diftar afschaffen beloont slechte scheiders maar dupeert de grote meerderheid van goede scheiders met extra kosten. Want in Nederland is de gemiddelde niet-Diftar gemeente 80 tot 100 euro duurder dan de gemiddelde diftar-gemeente. En tot slot: er is momenteel (nog) geen capaciteit is voor fabrieksscheiding."

Lara Tamarinof in de commissievergadering: "Wij zijn blij dat dit  belangrijke onderwerp vanavond besproken wordt! Echter, we spreken vanavond niet de evaluatie van Diftar. Die volgt pas in de loop van 2025. Maar in de tussentijd zien we wel dat er dumpingen en bijplaatsingen zijn in de stad.  Vanavond bespreken we  "constructieve oplossingen om deze problemen aan te pakken en de leefbaarheid van onze stad te verbeteren". Daar staan alle raadsleden wel achter lijkt me. Verhelderend was de presentatie van 5 september. Die liet al wel een tussenstand zien van de goede resultaten van Diftar (veel minder restafval, zelfs inclusief dumpingen), maar ook de onderdelen die nog niet zo lekker lopen. Goed dat er veel aandacht en maatwerk is voor de plekken in de stad waar het nog niet goed loopt met name voor ouderen en een aantal besloten gezamenlijke containerruimtes. We danken ook de betrokkenen achter de ideeen uit de plannen voor Helmond Oost. Hopelijk kunnen de ambtenaren rond de tafel met de mensen achter deze ideeen om zo ook een aantal van deze toe te passen.
 

  • Zo lijken de containertuintjes ons ook een goed idee om te proberen. Houd hierbij wel rekening met de toegankelijkheid.
  • Spreek de inwoners aan in hun eigen taal waar mogelijk
  • Laten we ook kijken naar hulp voor inwoners die wel willen, maar niet kunnen. Als bijvoorbeeld vervoer een probleem is.
  • en uiteraard is ook het handhaven belangrijk.

Maar waar wij als GroenLinks van overtuigd zijn is dat communicatie hier echt cruciaal is. De dumpingen die wij zien liggen zijn veelal gevallen van inwoners die geen afval scheiden. Dit is een van de belangrijke aspecten waar we in communicatie zouden moeten gaan OMDENKEN. Want in Helmond denkt iedereen aan hoe duur het is om iets weg te gooien. Vooropgesteld: Afval verwerken kost de gemeente nou eenmaal veel geld. Maar door je afval te scheiden kunnen we het voor inwoners veel betaalbaarder maken.

In Helmond kan namelijk bijna ALLES 'gratis' worden weggegooid. En het is een lange lijst, maar ik ga 'm toch plaatsen.  Let op, daar komt ie: 

  • bij de inwoner thuis: groente, fruit, tuinafval, ALLE etensresten, plastic, metaal, drankkartons, oud papier, en karton.
  • In jouw eigen wijk, bij de kringloopwinkel of milieustraat: al het klein-chemisch-afval zoals batterijen, verf, statiegeldflesjes, medicijnen, kleine apparaten, hondenpoep, kleine hoeveelheden grof afval, glas, frituurvet, olie, luiers, piepschuim, asbest, autobanden, goede kleding, kapotte kleding, spulletjes voor je huis, oude meubels, oude fietsen, gevallen blaadjes, tv's, koelkasten, ijzer, hard kunststof en matrassen.

En wat er DAN nog overblijft (en dat is vrijwel niets) daarvoor betaal je in Helmond 6 euro voor een volle container. Want dit wordt niet hergebruikt als grondstof, maar verbrand. En voor mensen die een medisch probleem hebben, of een kleine portemonee, daar zijn ook nog regelingen voor zodat het voor iedereen in Helmond eerlijk en betaalbaar is. 

De andere kant van dit omdenken moeten we ook beter vertellen wat er  gebeurt met het gerecyclede afval? Laat zien hoeveel we 'besparen': compost, nieuw glas, biobrandstof, hoeveel bomen bespaard zijn door oud papier, hoeveel kleding heeft een nieuwe eigenaar gekregen en ga zo maar door. Dan voelt het veel nuttiger.En alvast een spoileralert: in steden ZONDER Diftar en MET nascheiding vinden ook dumpingen en bijzettingen plaats: denk aan Amsterdam en Eindhoven. Maar in die steden betalen inwoners tot wel 2x zoveel voor afval als hier in Helmond. Zeker als je je afval netjes gaat scheiden zoals de meeste Helmonders al wel doen.
 

“ In Helmond kan bijna alles 'gratis' worden weggegooid. ”

Afval kost geld