Waar het document nog vooral kijkt naar het afstappen van aardgas, kijkt Groenlinks al verder en stelt aan de kaak dat ook andere methoden die CO2 uitstoten niet aan de orde moeten zijn. De weg voorwaarts is warmtepompen, aquathermie, geothermie, thermo-chemische warmte-accu’s en andere innovaties die in Helmond te realiseren zijn.

De grootste focus moet, zoals veel gehoord deze tijden, op isoleren liggen. De snelste manier om uitstoot terug te dringen en een duurzamer warmtenet te vormen is door het gebruik to klein mogelijk te maken. Op die manier voorkom je al kosten wanneer je nog aardgas stookt, maar het maakt ook de overstap op een warmtenet of een warmtepomp gemakkelijker.

We hebben wel kritiek op het plan van een warmtenet met hoge temperatuur (water met een warmte van boven de 70 graden). Hoewel dit nodig is voor slecht-geïsoleerde huizen, verlies je makkelijk de helft van de energie tussen de centrale en het huis. Een netwerk met een lage of middentemperatuur (ergens tussen de 40 en 70 graden) heeft de uitgesproken voorkeur omdat hiermee veel meer van de opgewekte warmte werkelijk in de huizen aankomt. De voorwaarde is wel dat gebouwen goed geïsoleerd worden, en hier zal de gemeente dus ook nadrukkelijk op moeten richten.

Verder hebben we in de raadsbijdrage nog aandacht gevraagd voor het niet stoken van biomassa, omdat dit het verplaatsen van het probleem is in plaats van het oplossen. Ook wordt het begrip ‘waterstof’ wederom verkeerd misbruik, en raden we een waterstofladder aan. Een lijst waarin een volgorde aangegeven wordt welke problemen goed of slecht met waterstof op te lossen zijn. Het is immers een energiedrager die erg veel energie kost om tot stand te brengen.

Wil je hierover met ons in gesprek?
Mail ons! info@groenlinkshelmond.nl
 

“ De grootste focus moet op isoleren liggen ”