Met deze Hackathon gaan we graag online met betrokkenen uit de stad (bewoners, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, professionals en politici) in gesprek om te zoeken naar innovatieve ideeën, oplossingen en kansen om  armoede in Helmond te bestrijden. Daarbij kijken we vooral naar mogelijkheden om mensen volgens ‘de bedoeling’ verder te helpen op alle leefgebieden maar ook naar hoe we  juist voorkomen dat mensen in de financiele problemen komen. Onconventionele ideeen en inspiratie uit andere delen van het land zullen worden besproken.

Wat moet er anders, beter, waarmee moeten we stoppen en wat moeten we zeker niet veranderen? Op basis van deze sessies halen we input op voor het beleid voor de komende jaren. Of als er ideeën uitkomen die we meteen kunnen bereiken: moties in deze bestuursperiode.

 

Programma woensdag 18 november 

19.25 Inloop (even beeld, geluid en techniek testen :-)

19.30 Start

19.35 Wethouder Erik de Vries 

19.40 Start ‘breakoutrooms’ sessie 1: (online in kleinere groepjes bespreken)

  • Wat kan er nu beter in de samenwerking, waar lopen mensen tegenaan?

20.20 Terug naar centrale ruimte en samenvatting

20.25 Pauze

20.30 M’hamed Yahia (geeft toelichting op mogelijke ideeën en richtingen om armoede tegen te gaan, zoals:

  • Pauzeknop om oplopen van schulden te voorkomen
  • Empoweren: ervaringsdeskundigen (coaches) die mensen in hun kracht zetten om problemen aan te pakken en praktische oplossingen te zoeken (regelgeving en obstakels aan te pakken) en waar kan, zorgen dat mensen in beweging te komen om te gaan werken, te gaan studeren, etc. 
  • Een experiment om uitkeringsgerechtigden meer ruimte te bieden om naast hun uitkering iets bij te verdienen. 
  • Investeren op het bieden van extra ondersteuning aan jongeren vanaf 18 jaar, die te maken hebben met armoede en achterstanden gedurende hun persoonlijke ontwikkeling.

20.35 Start ‘breakoutrooms’ sessie 2: (online in kleinere groepjes bespreken)

  • Bovenstaande ideeën en richtingen bespreken. 

21.15 Samenvatting resultaten

21.25 Afsluiting wethouder Cathalijne Dortmans

21.30 Einde

Er is nog plek voor mensen die mee willen praten. Laat ook gerust vast een idee achter op het formulier als je zelf een verbetering hebt die we kunnen bespreken. Aanmelden voor een inlogcode kan via info@groenlinkshelmond.nl of via dit formulier:

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.

Praat mee!