'Iedereen kan bouwen’-project in Brandevoort van start

Een CPO-project – kort voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap – heeft meestal een lange aanloop. De toekomstige buren gaan met elkaar in gesprek, vervolgens met de aannemer en de gemeente én vaak ook nog met onderaannemers. Maar als het ei is gelegd komt er een hoop energie, creativiteit en dynamiek los bij de mensen die in groepsverband hun eigen huis bouwen. Zo ook in het ‘Iedereen kan bouwen’-project in wijkdeel Stepekolk in Helmond-Brandevoort. Op 17 september hebben de toekomstige bewoners met wethouders Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) en Smeulders (Duurzaamheid) officieel het startsein gegeven voor de bouw van hun huizen.

De eerste negen (van de in totaal ruim twintig woningen)  aan de Laathoeve en Hoenshoeve zijn de eerste woningen in Brandevoort die volgens de CPO-aanpak worden gebouwd. Het is bouwen in een groep, mét professionele begeleiding,  maar toch met de mogelijkheid om eigen wensen in je huis door te voeren. ‘Iedereen kan bouwen’ combineert zo het beste van zelf bouwen met de voordelen van projectbouw. Meer info is te vinden op www.iedereenkanbouwen.nl. Op korte termijn wordt gestart met de ontwikkeling van de volgende vijf woningen in dit project.

 

Toch mogelijk om zelf huis te bouwen

Wethouder Frans Stienen is verheugd met een bijzonder project als ‘Iedereen kan bouwen’. “Voor veel mensen is het bouwen van een eigen huis een droom. Een droom die door allerlei redenen vaak niet gerealiseerd kan worden. Te duur of te moeilijk met al die partijen waar je zaken mee moet doen. Bij de afdeling Grondzaken van de gemeente komen genoeg mensen die dolgraag een kavel willen kopen maar om bovenstaande redenen moeten afhaken. Wij ondersteunen als gemeente een formule zoals  ‘Iedereen kan bouwen’, dan ook van harte. Goed om te zien dat deze groep mensen samen een mooi woningblok gaat bouwen.”

Nul op de meter

Bij het ontwerp heeft energiezuinigheid en duurzaamheid een hoofdrol gespeeld: het project moet als eerste in Brandevoort voldoen aan de eisen in het nieuwe bouwbesluit wat betreft energie. Het gebruik van fossiele energie moet zo laag mogelijk zijn; dit wordt uitgedrukt met de technische term Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Bij een EPC van 0 staan de energiemeter én de energierekening ook op nul. Het blok dat momenteel in aanbouw is, heeft door het gebruik van zonnepanelen en andere energiezuinige maatregelen een EPC-waarde van 0,6. Het volgende blok woningen wordt gerealiseerd met een EPC van 0,4. In de komende jaren worden deze normen nog verder aangescherpt, tot mogelijk een EPC van 0. Wethouder Paul Smeulders: “Waar ik écht trots op ben, is dat één van de bewoners van het project ‘Iedereen kan bouwen’ nu al die handschoen opgepakt heeft, en een energieneutrale woning wil gaan realiseren. Dat is nog helemaal niet verplicht, maar deze bewoner vindt dat gewoon belangrijk. Een prachtig initiatief, waarvan ik zeker weet dat het de komende jaren steeds meer navolging zal vinden.”

De Loods ondersteunt de bouwers

De Loods Architecten en Adviseurs uit Aarle-Rixtel, waarvan ‘Iedereen kan bouwen’ een onderdeel is, heeft veel ervaring en kennis opgebouwd met duurzaamheid. Zo is De Loods betrokken bij de landelijke “Stroomversnelling” voor de bestaande woningvoorraad. Hierin worden momenteel woningen gerenoveerd die zelfs ‘nul op de meter’ hebben. Het streven van ‘Iedereen kan bouwen’ is om deze ervaring en kennis ook in te gaan zetten voor nieuwbouwwoningen, zodat ook de duurzaamheid van individuele woningen naar een hoger niveau wordt getild.