GroenLinks raadslid Rudi van der Made schrijft wekelijks op donderdag zijn column "Donderpreek".

Vorige week werd in de Week van de Vooruitgang de Duurzaamheidsmeter 2009 gepresenteerd. Ik werd daarop attent gemaakt door een persbericht van het trotse GroenLinks. In maar liefst 8 van de 10 gemeenten uit de top 10, neemt GroenLinks deel aan het college. Aangezien GroenLinks in minder dan een kwart van de gemeenten een wethouder heeft, lijkt er inderdaad een oorzakelijk verband te bestaan. Dat zou ook niet vreemd zijn, aangezien de aspecten waarnaar gekeken is veelal hoog in het vaandel staan bij GroenLinks.
Het bericht maakte me nieuwsgierig naar de positie van Helmond op de ranglijst. Met een 23e plaats van de 132 onderzochte gemeenten, was ik positief verbaasd. Verbaasd omdat ik weet dat er op vrijwel alle terreinen waar de duurzaamheidsmeter naar kijkt, in Helmond nog veel te verbeteren is. Binnen enkele seconden sloeg mijn verbazing dan ook om in de conclusie dat het in de rest van Nederland ook overwegend slecht gesteld moet zijn met de gemeentelijke duurzaamheid.
Toch bleef ik benieuwd naar de oorsprong van de score van Helmond. Al snel ontdekte ik dat gemeentes zelf hun eigen scores bepaald hebben, door een drietal vragenlijsten in te vullen. De enige controle daarop bestaat uit het feit dat die antwoorden openbaar zijn.
In mijn vorige baan heb ik met enige regelmaat dit soort vragenlijsten ingevuld voor ons product. In mijn huidige opdracht zit ik aan de andere kant van de tafel, en stel ik weleens zulke vragenlijsten op, en mag dan de beantwoording door bedrijven ontvangen en toetsen. Vanuit beide ervaringen heb ik voldoende aanleiding om de antwoorden die de gemeente Helmond heeft gegeven (kijk hier, hier en hier) eens kritisch te bekijken. Heel eventjes. Lang genoeg om te zien dat de gemeente Helmond de volgende vragen met Ja heeft beantwoord:
- Uw gemeente heeft een actueel klimaatbeleidsplan en geeft hieraan een hoge prioriteit.
- Uw gemeente stimuleert actief energiebesparende maatregelen bij haar inwoners (en huiseigenaren).
- De gemeente voert een actief voorlichtingsbeleid naar de bevolking op het gebied van waterbesparing.
- In uw gemeente is meer dan de helft van de woonstraten als 30 km zone aangewezen.
Conclusie: de duurzaamheidsmeter is onbetrouwbaar.
Wel jammer om tot deze conclusie te moeten komen, terwijl GroenLinks er landelijk zo trots op was.