De gemeenteraad stemde 4 jaar geleden unaniem in met dit plan en de eerste huizen verschijnen al! In het gebied dat van oudsher Medevoort heet (mooie naam voor dit deel van Helmond!) worden duurzame huizen gebouwd, met oog voor natuur, water en circulaire materialen. Maar ook: slimme huizen die bijdragen aan gezondheid en geluk. Er zit een prachtige filosofie achter met respect voor de natuur en (cultuur)historie. Een wijk met een enorm park  waar sociale cohesie en omzien naar elkaar belangrijk is. Dus ‘vroeger’ en onze toekomst in het ‘nu’ gecombineerd. En wie zou er nou niet graag willen wonen in het groen en tegelijkertijd toch alle faciliteiten op loop en fietsafstand?

Kindvriendelijke omgeving
Kinderen kunnen hier veilig spelen op straat. Auto’s blijven aan de randen van de wijk. Dat betekent niet dat je geen vervoer hebt. Er komen bij deze wijk ook vele deelauto’s. Dus je hebt alleen een auto als je die nodig hebt. Of kies voor de trein, een elektrische deelfiets of een scooter. Juist aan alle vormen van mobiliteit wordt gedacht. Kinderen spelen daardoor heel fijn buiten in het vele groen dat de nieuwe wijk krijgt. Met een bootje in de vijvers en kanaaltjes die het gebied al heeft of die er worden aangelegd voor de opvang van regenwater.

Geen kopie van Brandevoort
Brandevoort bestaat al, een prachtige wijk, wereldwijd geprezen. Daar zijn we dan ook heel zuinig op. Nu we 30 jaar verder zijn weten we inmiddels ook dat we ons moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. Dus een minder versteende omgeving bouwen. Wonen op een duurzame manier: zuinig met grondstoffen, zonder het gebruik van fossiele brandstoffen en het opslaan van duurzame energie. Ook weten we steeds meer over luchtkwaliteit en onze gezondheid. Al deze aspecten kunnen worden opgelost met de bouw van deze wijk. En dan kunnen we laten zien waar we in Helmond goed in zijn: in ontwikkeling blijven met de bouw van unieke, onderscheidende wijken.

Natuurlijke uitstraling
De look en feel van de inrichting van de wijk streeft naar eenheid, niet naar eenvormigheid. De materialen en kleuren zijn natuurlijk en vormen zo een samenhangende geheel in de wijk. De bestaande (voormalige) boerderijen en bomenrijen blijven behouden en vormen de ankers in de nieuwe wijk. Bestaande waterelementen fungeren als hemelwateropvang enondersteunen de ruimtelijke indeling. De bestaande natuurlijke leefgebied van de belangrijkste diersoorten in het gebied, zoals de das, ijsvogel, vlinder en vleermuizen wordt bescherm en geïntegreerd. Ruimte voor wandel- en struinpaden en een enorm park midden in de wijk. 

Wat is een slimme wijk?
De toekomstige bewoners spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun eigen leefomgeving. De wijk wordt beschouwd als een proeftuin voor de ontwikkeling en het testen van nieuwe producten, diensten en systemen. Maar de bewoners zijn zelf eigenaar van hun informatie. Kortom, een nieuwe, slimme wijk die onze planeet niet verder belast, vervuilt of uitput. Een wijk die met technologie betekenis toevoegt aan het leven van iedereen die in de wijk woont, werkt of er vertoeft. En er wordt voor gezorgd dat de wijk ook in de toekomst slim kan blijven. De innovatie gaat gewoon door. 

Kortom, een innovatieve, groene, kindvriendelijke wijk die klaar is voor de toekomst! Met vele huur- en koophuizen in alle prijsklassen. GroenLinks Helmond is er klaar voor: we zitten te springen om betaalbare woningen. Ook voor jongeren, starters en senioren!

Foto’s: Q-book Brainport Smart District

“ Kinderen kunnen hier veilig spelen op straat. ”

voorbeeld van een vijver
Voorbeeld van een waterpartij
voorbeeld van groene gevel
Voorbeeld van een groen aanzicht van woningen
groene straten
Voorbeeld van een groene straat
plattegrond