Groen Lintje 2017 voor Hugo van Osch

Op donderdag 5 oktober heeft wethouder Paul Smeulders het Groene Lintje 2017 uitgereikt aan Hugo van Osch, directeur/eigenaar van Arte. Arte is een voorbeeldbedrijf op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen dat oog heeft voor milieu, mens en maatschappij. 

Het lintje is een jaarlijkse onderscheiding van GroenLinks Helmond voor wie zich op positieve wijze inzet voor natuur, milieu en duurzaamheid in onze stad. De onderscheiding werd o.a. bijgewoond door Dr. B.W. (Bert) van de Ven, program director philosophy/docent business ethics aan de Tilburg University. 

Als leverancier van onder andere granieten bladen isArte al jarenlang actief bezig om kinderarbeid in de groeves waar het bedrijf haar graniet inkoopt, uit te sluiten. Om dit te bereiken werkt het steenbedrijf nauw samen met TFT, een wereldwijde non-profit organisatie die organisaties in de natuursteenbranche helpt om verantwoord geproduceerd steen te leveren. Naast de bestrijding van kinderarbeid in de groeves zet Arte zich ook in om buiten de groeves de omstandigheden van kinderen te verbeteren middels scholing en voedsel. Samen met Landelijke Werkgroep India, TFT en lokale organisaties is Arte het project ‘Child Labour Free Zones’ gestart. Ook werkt Arte sinds een jaar samen met onder andere de Nederlandse natuursteensector en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan een convenant om de sociale – en milieuomstandigheden in productielanden aan te pakken en te verbeteren.

Ook buiten de rechtstreekse bedrijfsvoering zet Arte zich in voor duurzaamheid. Zo wil het bedrijf eenbiodiversiteitsveld met moestuin aanleggen ter grootte van circa 5000 m2. Daarnaast heeft Van Osch een voortrekkersrol in het initiatief om 40 hectare bedrijfsdaken in Helmond te bedekken met zonnepanelen. 

GroenLinks Helmond maakt zich sterk voor een groene, duurzame gemeente. Dit kan wethouder Paul Smeulders niet alleen: samen met vele Helmonders worden sinds de zomer van 2015 concrete plannen gemaakt voor een duurzamer Helmond. Allemaal inwoners, ondernemers en politici met een betrokken, groen hart. Dit alles heeft geleid tot de Versnellingsagenda Duurzaamheid met een gezamenlijk doel: een klimaatneutraal Helmond in 2035. Door Van Osch te onderscheiden wil GroenLinks haar waardering laten blijken aan alle Helmondse ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.