Tijdens de begrotingsbehandeling werd door GroenLinks en de SP een motie ingediend voor gratis bibliotheekpassen in de strijd tegen laaggeletterdheid. Deze motie wordt nu uitgevoerd, twee groepen komen in aanmerking voor een gratis pas.

Laaggeletterdheid en armoede
Onderzoek heeft uitgewezen dat in Helmond naar schatting 16% van de beroepsbevolking laaggeletterd is. Hiermee zitten we ruim boven het landelijk gemiddelde van 12%. Laaggeletterdheid draait om het onvoldoende beheersen van basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Ook iemand met onvoldoende digitale vaardigheden is laaggeletterd. Er is een duidelijke relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Iemand die laaggeletterd is, komt moeilijker aan het werk en heeft vaak een lager inkomen. Bovendien ondervinden veel laaggeletterden problemen bij het bijhouden van hun eigen administratie, wat uiteindelijk kan resulteren in schuldenproblematiek.
Twee groepen komen in aanmerking voor een gratis pas.
- Mensen met een inkomensverklaring kunnen gratis een bibliotheekpas aanvragen bij de bibliotheek. Zij dienen hiervoor zelf het initiatief te nemen (Het gaat hier om de inkomensverklaring die wordt verstrekt aan mensen met een minimuminkomen tot 120%).
 - Mensen die een cursus volgen in het kader van de aanpak van laaggeletterdheid ontvangen ook een jaar gratis lidmaatschap, om zo het blijven lezen te bevorderen. Na dit jaar zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun abonnement.
Voor meer informatie: Download de Raadsinformatiebrief.