Duurzame en circulaire Food-innovaties in Helmond

Helmond is ook op het gebied van Food een stad in beweging. GroenLinks is onder de indruk van het Business Plan van de Helmondse Food Tech Brainport. Het barst van de ambities waar we als Helmond echt trots op mogen zijn. Het werkbezoek van eind vorig jaar verduidelijkte voor ons veel van de processen en innovaties op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, circulariteit en voedselverspilling die daar worden ontwikkeld.

Een bijzonder verhaal dat verteld mag worden over de Food Tech Brainport is het verhaal over 300 miljoen kilo wortel-”afval” in de Benelux dat jaarlijks kan worden gereduceerd tot 0 kilo verspilling door de reststromen om te zetten in bijvoorbeeld: sap, kleurstof, broodvezels, vegetarische hapjes en kleine geschrapte worteltjes. En dat allemaal dankzij de innovaties van de Food Tech Brainport Helmond.

Wij vinden dat goed nieuws en het is jammer dat weinig mensen dat weten. En zo zijn er nog veel meer succesverhalen te vertellen zoals bijvoorbeeld het pascaliseren van jus d’orange: hoge druk in plaats van verhitten. Maar ook het verwerken van uitgeperste sinaasappelschillen tot olie en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Het is een goede beslissing dat de Food Tech Brainport in 2019 vaker naar buiten zal treden met professionele filmpjes zodat meer mensen maar vooral ook meer bedrijven gaan zien wat hier in Helmond gebeurt en het belang daarvan inzien.

Ook een belangrijk onderdeel van de ambities in 2019 is het verder betrekken van het onderwijs bij de Food Tech. Dat juicht GroenLinks van harte toe: zowel de Helmondse scholen als de universiteiten en Hogescholen uit de rest van Nederland. Tot slot is het goed dat er ook wordt gewerkt aan een verdienmodel voor deze campus zodat er aan een mooie stabiele toekomst wordt gebouwd met nieuwe werkgelegenheid in Helmond en dat wij als gemeente daarvan aan de wieg hebben gestaan. Wij kunnen dan ook instemmen met het voorstel dat voorligt. We horen graag met enige regelmaat hoe het gaat en wat voor geweldigs er allemaal wordt ontwikkeld in Helmond. 

Het voorstel is unaniem aangenomen in de Gemeenteraad. Hierin is aangegeven dat de gemeente Helmond bereid is jaarlijks € 500.000,- te investeren in de doorontwikkeling van Food Tech Brainport (gedurende een periode van vier jaar) voor het aanjagen en faciliteren van ontwikkelingen, en het uitbouwen en versterken van het food-netwerk. Dit onder voorwaarden van substantiële cofinanciering, een breed gedragen businessplan en een sterke verbinding met het onderwijs.