Het lijkt goed te gaan met Helmond. De stad groeit. De Automotive en Food Tech Campussen bloeien. We leggen glasvezel in de grond en men kan niet wachten tot de Sport- en beleefcampus klaar is. Er zijn zoveel initiatieven in de stad dat onze evenementensubsidie ondanks een verdrievoudiging nog steeds overvraagd is. We hosten congressen waar experts van heinde en verre op af komen. We zijn voorloper in de Regionale Energiestrategie en daarnaast druk bezig om als stad maximaal gezond, inclusief en kindvriendelijk te worden. Kan de wethouder over deze ambities eventueel een update geven? De ontwikkeling van Brainport Smart Disctrict wordt wereldwijd gevolgd en onze inwoners willen meepraten met vrijwel alles. Een stad draait op het vermogen om samen te werken. Met inwoners en met omringende bestuursorganen. Dit is nou precies waar Helmond zo sterk in is.

Het lijkt goed te gaan met Helmond. Deze voorjaarsnota is een logisch vervolg op de stappen die het afgelopen jaar zijn gezet. Een vertaling van het coalitieakkoord naar nieuw en toekomstgericht beleid. Over vertalingen gesproken, kan de wethouder een update geven over de motie begrijpelijke taal die vorig jaar bij de begroting is aangenomen?

 

Voorzitter, het mag wel duidelijk zijn dat GroenLinks zin heeft in de toekomst, maar dat het goed gaat met Helmond, betekent niet dat Helmond nu klaar is en dat alle problemen uit de wereld zijn, of tenminste uit Helmond dan…

 

Om maar meteen met het spreekwoordelijke ITS-podium in huis te vallen; De maand mei is achter de rug, maar de Meicirculaire is als het goed is pas net binnen en mijn gevoel zegt mij dat Helmond nu niet ineens schatrijk is geworden. Kan het college vertellen wat deze meicirculaire voor Helmond betekent?

 

Veruit het grootste knelpunt voor een ambitieuze stad in ontwikkeling zit in stijgende bouwkosten. Alles on hold zetten in afwachting van beter tijden lijkt geen realistische optie, want de volgende crisis staat voorlopig nog niet voor de deur. Helaas houdt deze groeipijn dus nog wel even aan. Daar moeten we als stad mee dealen. Niet alleen voor Sport en beleefcampus de Braak is dit een grote uitdaging, maar mogelijk nog veel meer voor het Integraal Huisvestingsplan.

 

Als overheid wil je natuurlijk een betrouwbare partner zijn, maar wanneer de financiën dit dwarsbomen, moet je keuzes maken en prioriteiten stellen. Het stellen van de juiste prioriteiten is volgens GroenLinks mogelijk precies wat we nodig hebben om het Integraal Huisvestingsplan terug op de rails te krijgen. Een zeer complex dossier met veel onderling verweven belangen en een grote impact in de stad. We moeten als overheid betrouwbaar blijven, ook in tijden van krapte. Dat betekent jammer genoeg dat dit IHP niet zomaar kan worden uitgevoerd zoals we ooit van plan waren, omdat er dan geen geld meer over blijft voor een verdere uitwerking van het IHP. Met de kennis van nu moeten we concluderen dat we in voorgaande jaren als gemeente te weinig geld hebben geraamd voor dit plan en daar plukken we nu wrange vruchten van. Wat gaat de wethouder doen om die wrange vruchten richting de toekomst toch weer op smaak te krijgen?

 

Voorzitter, Helmond is nog niet klaar. Met deze voorjaarsnota bepalen we de koers die we op gaan richting toekomst en vooral richting de komende begroting. Dit is dus een goed moment voor een aantal suggesties.

 

GroenLinks interpreteert de term Huisvestingsklimaat graag breder dan alleen gericht op ondernemers en bedrijven. In een aantrekkelijke en bruisende stad wil je niet alleen werken maar ook graag wonen. Er gebeurt van alles in Helmond en dat wordt ook bevestigd door de overvraging van de evenementensubsidies. Maar, hoewel onze werkgelegenheid en ons inwoneraantal groeien, zien we nog steeds dat mensen veel naar Eindhoven trekken voor cultuur, om te shoppen en voor andere mooie ervaringen. Cultuur en een levendig centrum dragen sterk bij aan het vestigingsklimaat van een stad, maar ook van een regio. We moeten Helmond daarom ook niet als geïsoleerde eenheid zien, maar als deel van het geheel dat door het stedelijk gebied gevormd wordt. Wat wij bijdragen aan cultuur, komt niet alleen het Helmondse vestigingsklimaat ten goede, maar ook dat van onze regio en vice versa. Met name deze wisselwerking verdient aandacht.

 

Onze regio groeit als kool, zowel economisch als in inwoneraantal. Het zou wat GroenLinks betreft niet meer dan vanzelfsprekend moeten zijn dat de culturele sector meegroeit. Graag vragen we nadrukkelijk extra aandacht voor cultuur, na alle bezuinigingen die in deze hoek geland zijn. Heeft de wethouder al concrete plannen met onze cultuurvisie/nota? Hoe denkt de wethouder over het inzetten van het ondernemersfonds op cultureel vlak met het oog op een beter huisvestingsklimaat?

 

Zojuist noemde ik het centrum maar op dit specifieke moment hebben we daar geen concrete suggesties voor. Wel wachten we de plannen met spanning af! Kan de wethouder ons al bijpraten en/of meenemen in de ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld het oude postkantoor en het grote centrumplan met als doel de aanlooproutes naar en periferie van het centrum anders in te richten?

 

Iets heel anders dat bijdraagt aan een goed vestigingsklimaat zijn de voorzieningen voor kinderen. Bij een jong gezin met verhuisplannen is dit een van de eerste dingen waar op gelet wordt. Komt mijn kind in een prettige omgeving terecht? Speelplekken dragen hier aan bij en daar wordt gelukkig ook in geïnvesteerd. Is het mogelijk om bij deze investeringen de Rijpelberg als eerste mee te nemen? We ontvangen bijzonder veel signalen dat het leefklimaat voor inwoners in deze wijk sterk onder druk staat. Is het ook mogelijk dat het college toezegt dat de Rijpelberg na Helmond Noord en –Oost aan de beurt komt voor een wijkontwikkelingsplan?

 

Over wijkontwikkelingsplannen gesproken. De Rijpelberg is een wijk doorspekt met groen, maar dat geldt niet voor iedere wijk in Helmond. Hoe denkt het college er over om groenvoorziening in wijkontwikkelingsplannen dezelfde prioriteit en aandacht te geven als de gebouwde structuur?

 

Net als tijdens de begrotingsbehandeling, ontkomt bereikbaarheid niet aan de aandacht in de bijdrage van GroenLinks. Het is leuk om in een aantrekkelijke en bruisende stad te wonen, maar als je steevast in de file staat om thuis te komen, is de lol er snel weer af… De bereikbaarheid van Helmond en van de gehele regio staat onder druk. De wethouder heeft ons recent bijgepraat over de ontwikkelingen voor het centrum, maar dat is niet het enige aandachtspunt. Als we willen blijven groeien als stad én als mainport, dan zijn slimme en toekomstbestendige oplossingen nodig. Met een snelle blik bezien, biedt het bestuursakkoord van de Provincie uitkomst, maar graag hoort GroenLinks meer van de wethouder over plannen voor bijvoorbeeld OV.

 

Voorzitter, ook nu nog is de zorg een punt van zorg. Of je nu landelijk of lokaal kijkt, met een steeds verder krimpend budget blijft het lastig onze zorgen in te ruilen voor zorg. Preventie lijkt de beste aanpak. We hebben ontzettend veel projecten lopen. In Helmond, in Brabant, in heel Nederland en dat is ontzettend positief. Onze bereidheid om voor anderen te zorgen, soms zelfs ten koste van onszelf, is echt prijzenswaardig. Hulde voor iedereen die zich hier zo onbaatzuchtig voor inzet. Maar, voorzitter, welke aanpak is nou echt effectief? Projecten steunen enkel en alleen om het steunen van projecten lijkt ons zonde van capaciteit en inzet en schiet ook zijn doel voorbij. Zijn hier prioriteiten in te stellen? Bijvoorbeeld door voorkeur te geven aan projecten met bewezen effectiviteit? Zodat we meer ruimte overhouden om zorg te leveren volgens de bedoeling en minder om het hebben van projecten op zich…

 

Tot slot iets over Telos. Behalve een naam voor de werkwijze om onze staat van duurzaamheid in kaart te brengen, staat het begrip Telos voor meer. In de filosofie gaat het ruim drieduizend jaar terug. Telos staat voor het doel achter dingen zoals die in de wereld zijn en achter de dingen die we doen. Ik zal nu geen college filosofie geven, maar laten we dit begrip vooral in ons hoofd houden wanneer we beleid maken en plannen ontwikkelen. Wat is ons doel voorzitter? Waar doen we het allemaal voor? Wat ons betreft, voor een Helmond dat klaar is voor de toekomst!