Afgelopen raadsvergadering stond het spannendste onderwerp van deze raadsperiode tot nu toe op de agenda; Het Stadskantoor. In het coalitieakkoord is afgesproken dat dit project gestart zou worden en het traject daarvoor loopt al een tijdje. Het oorspronkelijke voorstel was dat we op 12 maart zouden instemmen met het gehele plan en alles in gang zouden zetten. Na aandringen van GroenLinks is dit besluit opgerekt en verspreid over meerdere stappen van besluitvorming. De zorgvuldigheid die bij zo'n belangrijk project hoort, is hiermee een stuk beter geborgd.
Hier kun je de inbreng in de raadsvergadering van fractievoorzitter Thomas Tuerlings teruglezen:

Haastige spoed is zelden goed. GroenLinks denkt dat dit vernieuwde voorstel een goed antwoord is op de haastige spoed die we in het eerdere voorstel bespeurden. Het proces richting de totstandkoming van dit voorstel ging tot aan de werkbezoeken bij Driessen en de gemeente Peel en Maas rustig. Nu zaken op hun plek beginnen te vallen, lijken we in een stroomversnelling te zitten. Dat is mooi, maar we moeten zorgvuldig blijven en dit nieuwe voorstel biedt ons die ruimte. Wat we hiermee duidelijk hebben kunnen zien, is dat het bijzonder snel kan gaan wanneer het college even flink gas geeft. Dat stemt hoopvol en geeft ons zin in de toekomst, voorzitter, maar het schept zeker ook verwachtingen op andere dossiers, zowel bij de raad als in de stad. In de commissievergadering hebben wij gevraagd hoe de stroomversnelling in dit dossier in verhouding staat tot andere dossiers die nadrukkelijk en met urgentie aandacht en zorg verdienen. Die vraag is toen blijven liggen maar we zijn nog steeds benieuwd naar het antwoord. Daarnaast zijn we erg benieuwd wat de invloed van een nieuw huis van de stad is op de rest van ons coalitieprogramma. Kan de wethouder hier iets over zeggen?

Een huis van de stad hoort gedragen te worden door de stad, voorzitter. Hier ziet GroenLinks nog ruimte voor verbetering. Die ruimte zit vooral in de uitleg van het plan en de kosten. Op straat hoor je veel mensen spreken over die kosten. 35 Miljoen is een enorm bedrag en in de publieke opinie wordt dan snel een conclusie getrokken die niet altijd terecht is. Onder dit plan ligt een rekensom die voor een leek moeilijk te doorgronden is. De afgelopen weken bleek de moeilijkheid van die rekensom ook uit enkele ingezonden stukken in de media, waarin werd gesteld dat we die 35 tot 40 miljoen kant en klaar hebben liggen en heel goed aan andere zaken kunnen uitgeven. Was dat maar zo, voorzitter! Zulke artikelen zijn helaas niet erg bevorderlijk voor het draagvlak in de stad. Het moge duidelijk zijn dat het hier gaat om een bijzonder complexe financiële situatie en GroenLinks vraagt zich af of het niet goed is wanneer de wethouder, gericht op de stad en gericht aan de stad, op een begrijpelijke en heldere manier kan uitleggen hoe dit plan binnen het reguliere budget blijft?

In het voorstel is aangegeven dat met honderden mensen in de stad gesproken is. Dit wordt ook, althans naar onze interpretatie, beaamd in antwoord op de vragen van Plan! Een mooie basis voor een groot project als dit en met de in het proces ingebouwde klankbordgroepen zien we veel punten waar die basis terug komt. Een huis van de stad; voor de stad en door de stad. Daar zijn we immers op uit, toch voorzitter? Dit gaat pas echt leven als de stad goed op de hoogte gehouden wordt van de voortgang van het proces. Periodieke updates over de voortgang maken de stad nieuwsgierig en enthousiast, zeker wanneer het echt vorm begint te krijgen na de zomer. Denk aan de trailers die gebruikt worden om mensen enthousiast te maken voor een nieuwe bioscoopfilm. Hoe denkt de wethouder over zulke periodieke ‘teasers’ en updates?

GroenLinks houdt van out of the box denken. Een out of the box aanpak van aanbesteding maakt ons dan ook nieuwsgierig naar de toekomst. We verwachten en vertrouwen erop dat het Total Engineering Team binnen het gestelde maximum budget en met de vrijheid die zij krijgt behoorlijk out of the box durft te denken. Eigenlijk, voorzitter, zijn we gewoon ontzettend ongeduldig tot de eerste schetsen binnen komen. Een beetje dat gevoel dat je krijgt als je weet dat er een verrassing staat te wachten, maar je ook weet dat je eerst nog een aantal andere dingen moet doen voor je toe bent aan de verrassing. Kan de wethouder op dit moment alvertellen of ook de directe omgeving van het beoogde plan meegenomen en meegewogen wordt? Een soort van breder perspectief gebiedsontwikkeling in de slipstream van dit voorstel of blijft het enkel en alleen gefocust op het ontwikkelen van het huis van de stad op zichzelf? Bijzondere en innovatieve kansen en mogelijkheden is waar je op hoopt bij dit soort grote projecten. Als we straks in de uitwerking van de eerste schetsen dat bijzondere en innovatieve karakter terug gaan zien, is dat wat GroenLinks betreft die 300.000 euro dubbel en dwars waard. 

Om samen te vatten, voorzitter. We waren kritisch en blijven het proces kritisch volgen, maar we zien het momentum en we zien mooie kansen. We hopen dat we gezamenlijk naar een huis van de stad kunnen dat de toets over twintig jaar cum laude gehaald heeft. GroenLinks heeft in ieder geval zin in de toekomst.